Umrl nekdanji poslanec Ivo Hvalica

Ivo Hvalica
BOBO

V 87. letu starosti je umrl nekdanji poslanec in politik Ivo Hvalica. Bil je poslanec v prvih dveh sklicih državnega zbora in član SDS, iz katere je leta 2001 izstopil zaradi nesoglasij z Janezom Janšo.

Ivo Hvalica je bil star 86 let, po zapisu Igorja Dolenca, kirurga iz novogoriške bolnišnice, pa je umrl doma v Solkanu, po krajši hudi bolezni. Rodil se je leta 1936 v Kanalu, po poklicu je bil gradbenik.

Hvalica je bila član Socialdemokratske zveze Slovenije, ki se je kasneje preimenovala v Socialdemokratsko stranko Slovenije (SDSS), iz nje pa je nato nastala Slovenska demokratska stranka (SDS). Hvalica je bil poslanec v prvem sklicu slovenskega državnega zbora (1992 do 1996), v poslanskih klopeh pa je nato sedel še med letoma 1996 in 2000.

V parlamentu še zdaj drži rekordno znamko v najdaljšem govoru, ko je na temo o privatizaciji igralnic leta 1995 govoril več kot štiri ure, leta 1998 pa je odmeval dogodek, ko ga je poslanec LDS Jelko Kacin udaril s časopisom. Zaradi nesoglasij s predsednikom SDS Janezom Janšo je leta 2001 izstopil iz stranke in se umaknil iz politike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.