Umrl režiser Mako Sajko

Slovenija 02. Jan 202317:54 2 komentarja
Mako Sajko
Wikipedija

Umrl je režiser in scenarist Mako Sajko. Ustvarjal je predvsem kratke dokumentarne filme o socialnih temah. Za film Samomorilci, pozor! je prejel nagrado Prešernovega sklada.

V 96. letu je umrl režiser in scenarist Mako Sajko, poroča Delo. Kot režiser se je proslavil v 60-ih in 70-ih letih minulega stoletja s kratkimi dokumentarnimi filmi o socialnih temah. Med njimi so filmi Strupi (1964), Muzej zahteva (1967) in Samomorilci, pozor! (1967).

Za slednjega je Sajko prejel nagrado Prešernovega sklada. Dokumentarni film je bil sprva prepovedan, a je kljub temu dosegel, da so ustanovili prve programe za preprečevanje samomorov med mladimi in drastično zmanjšanje njihovega števila, še piše Delo.

Sajko je diplomiral leta 1959 na Visoki filmski šoli v Beogradu. Tako je postal prvi slovenski filmski režiser s formalno izobrazbo iz režije. Izpopolnjeval se je tudi v Münchnu in Parizu.  Bil je tudi prvi v Jugoslaviji, ki je zgradil ohišje za podvodno snemanje s profesionalno filmsko kamero.

Prejel je številne nagrade: 2009 je bil nagrajen z Badjurovo nagrado za življenjsko delo, leta 2021 pa z Nagrado Franceta Štiglica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje