Umrla je novinarka Manca Košir. “V Ljubezni povezani za vedno”

Slovenija 02. Maj 202418:06
Manca Košir
Foto: BOBO

V 77. letu starosti je umrla novinarka in publicistka Manca Košir. Bila je izredna profesorica na ljubljanski fakulteti za družbene vede in avtorica številnih poljudnoznanstvenih, strokovnih in znanstvenih člankov ter številnih knjig.

Manca Košir je leta 1969 diplomirala iz matematike in fizike na Pedagoški akademiji v Ljubljani, šest let pozneje je diplomirala na takratni Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo. Naziv doktorice filoloških ved je pridobila leta 1987 na Filozofski fakulteti v Zagrebu.

Uveljavila se je tudi kot filmska igralka, nastopila je v več filmih. Kot novinarka je začela leta 1970 objavljati v Mladini in od leta 1973 nadaljevala kot profesionalna novinarka v Tedenski tribuni in Teleksu, pisala je tudi za številne najbolj ugledne časopise v takratni Jugoslaviji.

Od ustanovitve leta 1982 do leta 2000 je bila članica uredništva Nove revije. Od leta 1980 do upokojitve leta 2005 je bila zaposlena na Fakulteti za družbene vede kot izredna profesorica za novinarsko sporočanje, vzgojo za medije in novinarsko etiko.

Konec 90. let prejšnjega stoletja je skupaj z Andragoškim centrom Slovenije ustanovila študijske krožke Beremo z Manco Košir, dejavna je bila pri Hospicu. Udejstvovala se je tudi na političnem področju, leta 2011 je kandidirala na državnozborskih volitvah na listi Stranke za trajnostni razvoj Slovenije.

Košir je avtorica številnih poljudnoznanstvenih, strokovnih in znanstvenih člankov in 16 knjig, izhaja iz biografije, objavljene na spletni strani Mladinske knjige, pri kateri je izdala več knjig. V okviru leposlovja so pisma njena najpogostejša zvrst. Tako so leta 1991 nastala Ženska pisma, nato Moški: Ženska: pisma z Dušanom Jovanovićem (2000), Moška pisma (2007), Drugačna razmerja (2010), Darovi minevanja (2015) in Človeška ljubezen (2018). V letu 2018 je izšlo 70 srčnic v knjigi Iz trebuha in neba.

V zadnjih letih se je dvakrat spopadla z rakom, o boju z boleznijo pa je tudi večkrat javno spregovorila.

Hčerka Tina Košir: Z ljubeznijo v Ljubezni povezani za vedno. Namesto rož zasejte seme dobrega

Hčerka Mance Košir Tina Košir je ob mamini smrti na Facebooku objavila skupno fotografijo mame, sebe in sestre Ladeje Godina Košir. Ob tem je zapisala prelepe besede in nagovorila javnost:

“Do zadnjega diha se je kopala v naši ljubezni. Ko se je temeljito okopala, je slekla zemeljsko telo kot mokre kopalke in se-stopila v Luč. KOPAM SE V LJUBEZNI. Ljubezni je figo mar za oblike in načine. Želi si le, da skočimo vanjo in se kopamo v njej. Ni bolj osvežilne kopeli od take žive vode. Nevidna nikoli ne presahne, neslišna je glasnejša od tega sveta. Umiva nam noge, da imamo lahek korak. Oplakne mrtvi obraz, da nas prepoznajo, ko se vrnemo domov. – Manca Košir (5. 3. 1948 – 2. 5. 2024) Namesto sožalja vas v skladu z njeno željo vabim k praznovanju njenega bivanja. Če tako začutite, zapišite v komentar, kako vas je navdihnila. Namesto rož pa vas vabim, da zasejete seme dobrega: naredite nekaj lepega za nekoga, nekomu iskreno nekaj ljubečega poveste. Naj zacveti ljubeča povezanost med nami! Pogreb bo javen in odprt za vse, ki se od nje želite posloviti. O podrobnostih vas obvestimo. Z ljubeznijo v Ljubezni povezani za vedno.”