United Media: Sportklub ima pravice za prenos pomembnejših tekem po pravilih EU

Slovenija 08. Nov 202213:57 0 komentarjev
Dončič Dragič
PROFIMEDIA

United Media pritrjuje nedavni odločitvi neodvisnega luksemburškega medijskega regulatorja (ALIA), ki jo je ta sprejel v postopku preverjanja domnevnih kršitev pravil v zvezi s pravicami za prenos pomembnejših športnih dogodkov na pobudo Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos).

“United Media pritrjuje nedavni odločitvi neodvisnega luksemburškega medijskega regulatorja (ALIA), ki jo je ta sprejel v postopku preverjanja domnevnih kršitev pravil v zvezi s pravicami za prenos pomembnejših športnih dogodkov na pobudo Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos),” so sporočili iz medijske skupine United Media, del katere je tudi Sportklub Slovenija, in poudarili, da odločitev neodvisnega luksemburškega medijskega regulatorja (ALIA) potrjuje, da ni pravne podlage za kakršnekoli škodljive ukrepe, kar je stališče, ki ga že ves čas zastopa tudi United Media, in sicer da morajo biti vsi ukrepi, ki jih v zvezi s pravicami za prenos pomembnejših športnih dogodkov sprejme Republika Slovenija, utemeljeni na poštenih, razumnih in sorazmernih zahtevah, ter da morajo upoštevati pravni okvir in veljavne postopke prava Evropske unije.

Kot je znano, je nacionalni seznam pomembnejših športnih dogodkov za televizijski prenos, ki ga je vlada potrdila septembra, po navedbah luksemburškega regulatorja ne zavezuje izdajatelja programa Sportklub s sedežem v Luksemburgu. Seznam mora biti namreč notificiran in objavljen v uradnem listu EU, je ugotovila ALIA, kamor se je Akos obrnil v postopku preverjanja suma kršitve določb glede prenašanja kvalifikacijskih tekem slovenske košarkarske reprezentance za svetovno prvenstvo prihodnje leto na televizijskem programu SK Sportklub 1 po tem, ko je RTV Slovenija julija na Akos naslovila pobudo za uvedbo inšpekcijskega nadzora zaradi možnih kršitev zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah.

A odločitev neodvisnega luksemburškega regulatorja je jasna, United Media pa sporoča, da se v najboljšem interesu svojih gledalcev v Sloveniji veseli nadaljnjega konstruktivnega sodelovanja z vsemi relevantnimi deležniki in upa, da bo to sodelovanje pošteno upoštevalo interes vseh vpletenih. Kakršnikoli ukrepi, ki bi nepošteno škodovali ali retroaktivno koristili samo eni strani medijskega ekosistema v Sloveniji, ne morejo biti skladni z evropskimi načeli in vladavino prava.

“Sočasno pa United Media izkorišča to priložnost in ponovno poziva pristojne slovenske organe, da ravnajo skladno s svojimi pristojnostmi in obravnavajo že večkrat vložene pritožbe v zvezi s koordiniranim zavračanjem večjih lokalnih telekomunikacijskih operaterjev, da bi se o distribuciji televizijskih kanalov pogajali na podlagi razumnih in transparentnih pogojev, ki so bili v minulih letih proaktivno ponujeni večkrat. S tem bi slovenski pristojni organi ravnali v najboljšem interesu slovenskih gledalcev in zagotovili široko dostopnost televizijskih prenosov pomembnejših športnih dogodkov, za katere nekateri lokalni operaterji sicer trdijo, da so vrhunski, a se zdi, da zanje niso pripravljeni plačati poštene tržne cene,” so še sporočili iz največje medijske skupine v jugovzhodni Evropi.

Peter Grad, odvetnik iz odvetniške družbe Pantelič, Grad in Partnerji, ki zastopa United Medio, dodaja, da postopek sprejemanja seznama pomembnejših dogodkov za televizijski prenos in tudi njegova vsebina ne sledita pravilom in načelom, ki veljajo v EU. Kot je pojasnil, “seznam ni bil sprejet na jasen in pregleden način ter pravočasno. Poleg tega je svet za radiodifuzijo seznam pripravil brez ustreznih strokovnih podlag. Ta namreč ne temelji na ustrezni primerjalni analizi, prav tako ni jasno, kako oziroma s kakšno strokovno analizo je bilo ugotovljeno izpolnjevanje zakonskih kriterijev za umestitev posameznih športnih dogodkov na seznam. Posledično je seznam bistveno širši od tovrstnih seznamov v drugih državah članicah EU tako po številu športnih panog kot tudi po številu dogodkov v posameznih športnih panogah, ki so vključeni v seznam. Postopek sprejemanja je potekal brez vključitve izdajateljev televizijskih programov, registriranih v drugih državah članicah, kar kaže na neupravičeno diskriminacijo na podlagi sedeža podjetja. Zato pričakujemo, da bo svet za radiodifuzijo najprej pridobil ustrezne strokovne podlage in izvedel nediskriminatorno javno razpravo o vsebini seznama, nato pa ob pravičnem upoštevanju različnih interesov izvedel ustrezne spremembe seznama in ga posredoval vladi za notifikacijo pri Evropski komisiji in potrditev.”

V tem smislu odvetnik tudi pozdravlja nedavno objavljeno javno vabilo sveta za radiodifuzijo vsem zainteresiranim deležnikom, da se udeležijo javnega posveta, ki bo predvidoma marca 2023 in bo namenjen “predstavitvi pogledov na to, kakšen je namen seznama in kateri dogodki bi morali biti uvrščeni nanj, ter obravnavi drugih relevantnih tem, povezanih s seznamom.”

*del skupine United Media je tudi N1. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!