Univerza v Ljubljani razmišlja o prekinitvi sodelovanj z Izraelom

Slovenija 16. Maj 202414:56 5 komentarjev
Univerza v Ljubljani
Žiga Živulović jr./BOBO

Po protestu študentov Univerze v Ljubljani so z institucije sporočili, da na krovni ravni nimajo sklenjenega nobenega mednarodnega sporazuma z izraelskimi institucijami, a z njimi posredno sodelujejo nekatere fakultete.

Univerza v Ljubljani (UL) je danes sporočila, da na krovni ravni nima sklenjenega nobenega mednarodnega sporazuma z izraelskimi institucijami. Nekatere fakultete sicer z njimi posredno sodelujejo prek določenih projektov, vodstvo UL pa bo konec tedna opravilo razpravo o prekinitvi posameznih sodelovanj, so dodali.

“Nekatere članice imajo tovrstne sporazume z izraelskimi univerzami, ki so jih sklenile pred letom 2023, vendar v okviru teh sporazumov niso in tudi ne potekajo nobeni projekti, izmenjave in druge aktivnosti,” so med drugim zapisali na univerzi.

Nekatere članice UL posredno sodelujejo z izraelskimi institucijami v okviru programov Erasmus+, so še pojasnili. Pri tem so omenili sodelovanje z Univerzo v Strasbourgu, kjer sta članici konzorcija tudi izraelska Univerza v Bar Ilanu in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT).

“Študentje FKKT, ki so udeleženi v programu, bi lahko v Izraelu opravljali prakso, vendar se še nihče ni odločil za to. Če bi sodelovanje z Univerzo v Strasbourgu prekinili, bi onemogočili dokončanje študija tistim, ki so vpisani v skupen študijski program,” so dodali.

Študentska zasedba predavalnice na FDV.
Študentska zasedba predavalnice na FDV. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

K prekinitvi sodelovanja z univerzo Bar Ilan so pozivali tudi študentje Fakultete za družbene vede (FDV), ki so ob večdnevni zasedbi prostorov FDV od Univerze v Ljubljani zahtevali takojšnjo prekinitev sodelovanja z izraelskimi ustanovami, ki imajo povezave z orožarsko industrijo. Študente je v tej zahtevi kasneje podprlo tudi vodstvo FDV.

UL omenila še projekt Pedagoške fakultete

Sporočilo UL medtem omenja še sodelovanje Pedagoške fakultete (PEF) v lani zaključenem projektu, v katerem je kot partner sodeloval tudi izraelski inštitut Technion. PEF je prejela odobritev za nadaljevanje projekta, vendar pogodba še ni podpisana.

PEF je ob tem sporočila, da v projektu sodeluje izraelski arhitekt in predavatelj Ram Eisenberg, čigar pogoj je bil, da so v projektne aktivnosti vedno vključene osebe iz Palestine. “Z izstopom iz projekta bi vrgli polena pod noge enemu najbolj humanih in inkluzivnih kolegov, ki se v Izraelu bori za spremembe,” so dodali.

Poleg tega fakultete UL po navedbah univerze samostojno sodelujejo z izraelskimi institucijami v projektih programa Obzorje Evropa (Horizon Europe), programa EU za raziskave in inovacije (2021-2027), ki ga financira Evropska komisija.

Z Univerze v Ljubljani so sporočili še, da bo vodstvo UL konec tega tedna na kolegiju dekanov opravilo razpravo o morebitni prekinitvi posameznih sodelovanj članic UL z izraelskimi institucijami. Morebitne sklepe bo obravnaval senat univerze, ki zaseda 28. maja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje