Univerza na Primorskem zmagala na razpisu Evropske komisije

Slovenija 19. Dec 202320:54 0 komentarjev
Univerza na Primorskem
Foto: Univerza na Primorskem/FACEBOOK

Na razpisu za ustanovitev Akademije Novega evropskega Bauhausa, namenjene spodbujanju trajnostnega gradbeništva, je zmagal konzorcij pod vodstvom Univerze na Primorskem, je v ponedeljek objavila Evropska komisija. Kot so sporočili z Univerze na Primorskem, nameravajo v prihodnjih letih vzpostaviti mednarodno zvezo izobraževalnih institucij.

Akademija Novega evropskega Bauhausa (NEBA) je bila ustanovljena na pobudo Evropske komisije z namenom spodbujanja novih znanj in spretnosti na vseh ravneh gradbeništva. Osredotočala naj bi se na vrednote, kot so trajnost, estetika in vključenost, pospeševala krožno gospodarstvo in tako podpirala izvajanje evropskega zelenega dogovora. Pobuda sodi v evropsko leto spretnosti, ki poudarja pomen vseživljenjskega izobraževanja in razvijanja spretnosti.

Za zmagovalca razpisa za ustanovitev NEBA je Evropska komisija razglasila konzorcij, ki ga vodi Univerza na Primorskem in ga sestavlja 14 partnerjev iz Avstrije, Belgije, Estonije, Finske, Nemčije, Italije, Poljske, Španije, Švedske in Nizozemske. Partnerji so raznoliki, med njimi so akademske ustanove, raziskovalni centri, javni organi in evropske mreže, so pojasnili na primorski univerzi.

Kot so še zapisali, konzorcij zajema zemljepisno velik del Evrope, kar naj bi olajšalo vplivanje na regionalno ter nacionalno gradbeništvo. Poleg tega vključuje partnerje s strokovnim znanjem in izkušnjami na različnih ravneh raziskovanja, poučevanja, odločanja in mnenjskega vplivanja.

Navedli so tudi besede predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je ob razglasitvi zmagovalca razpisa dejala, da NEBA predstavlja trdno podporo evropski gradbeni industriji, saj bo obravnavala tudi pomanjkanje delovne sile in spodbujala izmenjavo znanja, tudi o trajnostnih rešitvah na biotski osnovi, kot je krožna uporaba lesa in drugih inovativnih materialov.

V naslednjih letih namerava konzorcij vzpostaviti mednarodno zvezo izobraževalnih inštitucij in ponudnikov usposabljanja, ki bo povezala pet lokalnih in regionalnih središč po vsej Evropi. Ta vozlišča naj bi prek digitalne platforme ponujala storitve usposabljanja, učne načrte in programe o trajnostnih gradbenih rešitvah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!