Upokojenci lahko od danes brez izgube pravic delajo več

Slovenija 05. Mar 202207:20 1 komentar
upokojenci
Srdjan Živulović/BOBO

Veljati je začela novela zakona o interventnih ukrepih za podporo trga dela, ki ga je DZ sprejel 22. februarja in omogoča povečan obseg občasnega in začasnega dela upokojencev. Zakonska rešitev naslavlja problematiko pomanjkanja delovne sile zaradi številnih bolniških odsotnosti in karanten v času covida-19, velja pa do konca tega leta.

Zakon veljavno ureditev spreminja z izjemo v obliki povečanja mesečnega in letnega dovoljenega obsega opravljenega začasnega in občasnega dela upokojencev. Obseg začasnega in občasnega dela z največ 60 ur na koledarski mesec zvišuje na 90 ur mesečno. Upokojenec lahko po novem dela opravlja tudi 120 ur mesečno, a največkrat trikrat letno.

Medtem ko zakon o urejanju trg dela določa, da se pri delodajalcu, ki zaposluje več kot 2000 delavcev, lahko opravi največ 3750 ur začasnega in občasnega dela upokojencev, interventni zakon uvaja novo kategorijo, po kateri se pri delodajalcu, ki zaposluje več kot 4000 delavcev, lahko opravi največ 7500 ur začasnega ali občasnega dela.

Interventna ureditev bo veljala do konca tega leta, možnosti podaljšanja pa ni. Pristojno ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo novi začasni zakonski ureditvi prilagodilo tudi odredbo o višini urne postavke in višini dohodka za opravljeno začasno in občasno delo upokojencev.

V obdobju od 1. marca 2022 do 28. februarja 2023 sicer trenutno višina urne postavke upravičenca za opravljeno uro začasnega ali občasnega dela ne sme biti nižja od 5,77 evra. Dohodek za opravljeno začasno ali občasno delo v koledarskem letu 2021 pa v seštevku ne sme presegati 8.639,07 evra.

Višina dohodka za opravljanje tega dela v seštevku koledarskega leta se bo zdaj z odredbo zvišala premosorazmerno z zvišanjem fonda dovoljenih ur dela po interventnem zakonu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje