Uporabniki Metelkove sporočajo občini: Metelkove ne damo

Slovenija 10. Sep 202117:35 1 komentar
Hostel Celica
Žiga Živulović jr./BOBO

Mestna občina Ljubljana (Mol) v predlogu sprememb Občinskega prostorskega načrta (OPN) predlaga spremembe tudi na območju Metelkove. Enotno območje AKC Metelkova mesto želi razdeliti na dve prostorski enoti, pri čemer predlog na novi enoti predvideva gradnjo prizidka hostla Celice in parkirne hiše. Uporabniki AKC Metelkova predlogu nasprotujejo.

Javna razprava o predlogu sprememb omenjenega OPN je bila odprta do 30. junija, v sklopu javne razprave so uporabniki AKC Metelkova tudi posredovali svoje pripombe.

Kot je razvidno besedila, ki so ga posredovali Molu, je slednji predlagal spremembo OPN, s katero bi bilo sedaj enotno območje AKC Metelkova mesto razdeljeno na dve prostorski enoti: novo prostorsko enoto in zmanjšano staro enoto.

Slednji bi odvzeli območje metelkovskega igrišča in zemljišče, na katerem stoji Hostel Celica. Na novi enoti predlog spremembe OPN predvideva gradnjo prizidka hostla Celice in parkirne hiše.

AKC Metelkova: Gre za izjemno resen pose v tkivo

Kot so zapisali uporabniki AKC Metelkova, predlagane spremembe predstavljajo izjemno resen poseg v tkivo ne zgolj avtonomnega kulturnega centra, temveč tudi same četrti Tabor, katere sestavni del so. Predvidevajo samovoljno drobljenje sedaj enotnega in urbanistično zaključenega prostora, ki je v javni rabi. Zato se čutijo dolžne, da se na predlog sprememb OPN oglasijo s svojimi pripombami oziroma stališči tudi v okviru formalnega postopka zbiranja pripomb.

V dopisu so zapisali, da niso bili seznanjeni z nobenimi pobudami ali celo zgolj idejami za spremembe OPN na področju AKC Metelkova mesto, da je proces priprave predloga sprememb “potekal brez njih in mimo njih” in da predlaganim spremembam OPN na področju AKC Metelkove mesta v celoti nasprotujejo.

Opozarjajo, da je Metelkovsko igrišče integralen del AKC Metelkova mesto in je v redni uporabi. Stene, ki ga s treh strani obdajajo, pa tvorijo Wall of Fame, ki mu ulični umetniki in umetnice redno vdihavajo novo življenje z vedno svežimi poslikavami in grafiti. Tako kot ostale dele AKC ga vzdržujejo sami njeni uporabniki in uporabnice, s Hostlom Celica pa že skoraj 20 let ohranjajo dobrososedske odnose.

Vsak poskus spremembe trenutne rabe metelkovskega igrišča brez dogovora z obstoječimi uporabniki in uporabnicami AKC Metelkova mesto bi po njihovem mnenju pomenil “napad na AKC Metelkova mesto kot celoto” in bi ga razumeli kot “napoved nadaljnjih poskusov izrivanja obstoječih dejavnosti alternativne kulture in družbenosti ter njihove nadomestitve s tistimi, ki bi bile bolj po meri profitnih interesov kapitala”.

“Metelkove ne damo”

Na Mol apelirajo, da se “vzdrži enostranskih sprememb na območju Metelkova mesto in upošteva njihove pripombe”. Prav tako apelirajo, naj “spoštuje splošno znano specifičnost območja AKC Metelkova, v katerega je prostorsko umeščeno, vključno z njegovimi programi, dejavnostmi in procesi upravljanja”. “Metelkove ne damo in če bo potrebno, se bomo zanjo borili z vsemi našimi močmi, znanji in pogumom.” so še zapisali.

Od Mola sicer pričakujejo zavezanost k dialogu in spoštovanje metelkovske avtonomije, vključno z urbanistično avtonomijo ter umik predlogov sprememb OPN in OPPN, ki je del OPN, ter odpoved slehernim enostranskim posegom, ki bi spreminjali obstoječo urbanistično ureditev področja AKC Metelkova mesto.

V sklopu 28. obletnice AKC Metelkova so o problematiki spregovorili tudi na četrtkovi diskusiji, na kateri so se ozrli tudi v na zgodovino Metelkove.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje