Uprava za varno hrano: Kršitve na posnetkih so mučenje živali

Slovenija 13. Dec 202217:10 1 komentar
klavnica Rače
AETP

Po včeraj objavljenih posnetkih zakola živali v klavnici Kmetijske zadruge (KZ) Rače so z Uprave za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) sporočili, da s posnetkov razvidne kršitve predstavljajo "mučenje živali". Dodali so, da prijave pred objavo posnetkov niso prejeli.

Društvo AETP (Animal Enterprise Transparency Project oziroma Projekt transparentnosti živalskih obratov) je včeraj objavilo posnetke skritih kamer iz klavnice Kmetijske zadruge (KZ) Rače. Ti prikazujejo domnevno sporno ravnanje z živalmi ob njihovem zakolu.

Kot so ob posnetkih med drugim zapisali v društvu, je na njih videti prašiče in bike, ki niso bili dovolj omamljeni, ko so jih zaklali.

“Pri jutranjem klanju prašičev smo zasledili zelo dolge, v povprečju dvominutne časovne intervale od elektrošoka do prereza vratnih žil. Odsotnost zavesti ob klanju naj bi zagotavljal časovni interval do 15 sekund. Nekaj teh prašičev celo začne dihati, kar je jasen indikator prebujanja iz nezavesti, a klavci to ignorirajo. Na isti liniji so znaki zavesti goveda, kot sta dihanje in celo mukanje, prav tako ignorirani,” so sporočili iz društva AETP.

Iz posnetka razvidno mučenje živali

Na ravnanje mesarjev v KZ Rače se je danes odzvala tudi Uprava za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Kot so sporočili, je s posnetkov razvidno določeno neprimerno ravnanje z živalmi. “Ključne kršitve, ki jih je bilo moč razbrati s posnetkov, se nanašajo na proces omamljanja in z njim povezane postopke ter predstavljajo mučenje živali (skladno z Zakonom o zaščiti živali se kot mučenje živali šteje nepotrebna ali neprimerna usmrtitev živali),” so zapisali.

Ob tem so zatrdili, da pred objavo posnetkov niso prejeli nobene prijave o kršitvi zakonodaje s področja dobrobiti živali pri izvajanju zakola v KZ Rače. Na podlagi ugotovitev bodo sicer odredili ukrepe za odpravo neskladij ter izvedli postopke v skladu z zakonom o prekrških oz. naznanila kaznivo dejanje.

Dodali so še, da v obratu trenutno poteka celovit pregled izpolnjevanja vseh predpisanih pogojev, ki še ni zaključen, zato končne ugotovitve še niso znane. Kot so že včeraj sporočili z območnega urada Maribor (UVHVVR) je bil zadnji nadzor nad zaščito živali v klavnici Rače opravljen leta 2021. Takrat nepravilnosti niso bile ugotovljene.

klavnica Rače klavnica Rače
AETP
klavnica Rače klavnica Rače
AETP
klavnica Rače klavnica Rače
AETP
klavnica Rače klavnica Rače
AETP
klavnica Rače klavnica Rače
AETP
klavnica Rače klavnica Rače
AETP
Rače KLAVNICA Rače KLAVNICA
AETP

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje