Posnetki skrite kamere iz klavnice v Račah: “Rutinska zloraba živali”

Slovenija 12. Dec 202210:59 > 16:28 18 komentarjev

Društvo AETP je objavilo posnetke skritih kamer iz klavnice Kmetijske zadruge (KZ) Rače. Na njih je videti prašiče in bike, ki po besedah društva niso bili dovolj omamljeni, ko so jih zaklali. "Te živali so bile podvržene veliki verjetnosti, da so klanje doživele telesno paralizirane, a hkrati pri zavesti," so prepričani v društvu. "Znake zavesti, kot sta dihanje in celo mukanje, klavci ignorirajo". Posnetke pregleduje Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Iz KZ Rače so popoldne sporočili, da razlago aktivistov iz društva AETP ostro zavračajo in protestirajo proti nepooblaščenim vdorom v njihov obrat. Napovedali pa so, da bodo v primeru odkritja kršenja pravil, načel dobrobiti živali in morebitnega kršenja zakonodaje ostro ukrepali.

Društvo AETP (Animal Enterprise Transparency Project oziroma Projekt transparentnosti živalskih obratov) je slovensko društvo, ki “z objavo na skrivaj pridobljenih posnetkov rabe in zlorabe domačih živali javnosti odpira vpogled v zakulisje živalskih obratov in tako omogoča informiran javni diskurz o reji živali”.

Potem ko so lani objavili posnetke skritih kamer s farme Ljutomerčan in mariborske klavnice Košaki, zdaj razkrivajo dogajanje v slovenski klavnici Kmetijske zadruge (KZ) Rače. Kot so zapisali v društvu, “tudi v klavnici Kmetijske zadruge Rače, ki je bila zgrajena po sodobnih evropskih smernicah, delavci rutinsko zlorabljajo živali z električnimi palicami, omama živali pred zakolom pa je pomanjkljiva ali celo neizvedena”.

Na posnetkih je tako med drugim videti, da so svinjo zavezali za nogo na klavni tekoči trak brez predhodne omame. “Ta svinja je izkrvavitev dočakala v paniki in verjetno pri polni zavesti. Prav tako smo našteli ogromno primerov nepravilne omame z električnim šokom – sodeč po internih kriterijih klavnice same,” opisujejo v društvu. S posnetkov sklepajo, da “skoraj v polovici vseh videnih poskusov omame ni bilo dovolj visokega električnega toka, da bi bila živalim zagotovljena začasna izguba zavesti. Te živali so bile podvržene veliki verjetnosti, da so klanje doživele telesno paralizirane, a hkrati pri zavesti.”

klavnica Rače klavnica Rače
AETP
klavnica Rače klavnica Rače
AETP
klavnica Rače klavnica Rače
AETP
klavnica Rače klavnica Rače
AETP
klavnica Rače klavnica Rače
AETP
klavnica Rače klavnica Rače
AETP
klavnica Rače klavnica Rače
AETP

Poleg tega, pravijo v društvu, je brezbrižnost v odnosu z živalmi opaziti tudi na klavni liniji za velike živali. “Pri jutranjem klanju prašičev smo zasledili zelo dolge, v povprečju 2-minutne časovne intervale od elektrošoka do prereza vratnih žil. Odsotnost zavesti ob klanju naj bi zagotavljal časovni interval do 15 sekund. Nekaj teh prašičev celo začne dihati, kar je jasen indikator prebujanja iz nezavesti, a klavci to ignorirajo,” so zapisali. “Na isti liniji so znaki zavesti goveda, kot sta dihanje in celo mukanje, prav tako ignorirani. In tudi v primeru na videz pravilne omame se večina bikov jasno odzove na prerez kože na vratu in ponovno ob vbodu, a ti znaki zavesti klavcev in veterinarjev opazno ne motijo.”

Društvo AETP je medijem sporočilo, da bodo posnetke in pisno prijavo v kratkem predali inšpekcijski službi Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Iz UVHVVR pa so nam sporočili, da so jih danes zjutraj o posnetku seznanili iz klavnice. “Vodstvo obrata je takoj pristopilo k obravnavni spornega ravnanja s strani zaposlenih v obratu. Na podlagi prejete informacije s strani klavnice so uradni veterinarji območnega urada Maribor (UVHVVR) pričeli z inšpekcijskimi postopki oziroma pregledom,” pravijo pri upravi. “Ugotovitve inšpekcijskega pregleda še niso znane, postopek je v teku. V inšpekcijskem postopku uradni veterinarji pri pregledu posnetkov kot tudi postopkov v obratu preverjajo, ali so pri živalih vidni znaki neustreznega omamljanja.”

Ob tem so na pristojni inšpekcijski službi dodali, da je zadnji pregled v klavnici Rače, kjer se je preverjalo ustreznost dokumentacije kot tudi izvajanje postopkov omamljanja, potekal pred enim letom. “Nepravilnosti niso bile ugotovljene. Poleg tega uradni veterinarji postopke omamljanja preverjajo tudi v času izvajanja pregledov živali pred in po zakolu,” so še poudarili.

KZ Rače: Razlago aktivistov ostro zavračamo

“Protestiramo proti nepooblaščenim vdorom v naš tehnološki obrat, tudi zato, ker smo zavezani vsem standardom in HACCP sistemu za ohranjanje neoporečnosti postopkov. Dopuščamo in obžalujemo možnost, da so aktivisti AETP prekršili ta pravila, vendar ostro zavračamo njihovo razlago o postopanju naših sodelavcev,” so danes popoldne v odzivu za STA zapisali v KZ Rače.

Ob tem so navedli, da bodo ne glede na to znova skrbno proučili vse postopke in v primeru kršenja internih pravil, načel dobrobiti živali in morebitnega kršenja zakonodaje ostro ukrepali. Dodali so, da so, “že ko so se v Sloveniji pojavili prvi primeri nepooblaščenega snemanja v predelovalnih obratih, še poostrili tehnološke postopke od sprejema živali do predelave mesa in mesnih izdelkov”.

Spomnili so, da so širši javnosti tudi odprli vrata in metodološko predstavili faze in tehnologijo upravljanja z živalmi. “Tudi zato, ker je treba imeti pred očmi celoto, poznati je treba vse postopke in ne soditi zgolj na osnovi enostranskih informacij. Svojo tehnološko linijo smo v času temeljite prenove klavnice zasnovali tako, da sonaravno metodologijo vzreje po sistemu optimalne dobrobiti za živali neposredno implementiramo v celotni tehnološko predelovalni proces. Izvedli smo in še izvajamo različna izobraževanja in izpostavljamo pomen dobrobiti živali,” so zapisali pri KZ Rače.

Lani ukrepala inšpekcija

Društvo AETP je lani objavilo posnetke skritih kamer s farme Ljutomerčan in mariborske klavnice Košaki. Pri zadnji je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) uvedla prekrškovni postopek zaradi kršitev zaščite živali pri zakolu zoper podjetje in njegovo odgovorno osebo ter dva zaposlena. Kot so nam na UVHVVR sporočili danes, so se prej omenjeni v prekrškovnem postopku pritožili, zato odločitev še ni pravnomočna in je v postopku na pristojnem sodišču. V primeru Košakov so opravili tudi poostren nadzor aktivnosti, ki jih mora nosilec dejavnosti zagotoviti v skladu z uredbo o zaščiti živali pri usmrtitvi. “Pri inšpekcijskem nadzoru so bile ugotovljene nepravilnosti, izdana je bila ureditvena odločba. Izvajalec dejavnosti je zamenjal pooblaščenca za zaščito živali,” pravijo na upravi.

Po objavi posnetkov iz Košakov se je več trgovskih verig odločilo, da s trgovskih polic umaknejo izdelke tega podjetja.

“V okviru objave v klavnici Košaki je na podlagi enega osamljenega primera klavca, ki se je izživljal nad živalmi, zavladalo splošno mnenje, da so klavci vsi nasilneži. To na podlagi posnetkov ne drži. Klavci so do živali predvsem hladni in brezbrižni. Ugasnjena empatija do živali je nujna za ta poklic, saj jih klavci navsezadnje morajo z nožem ubiti. Ta ista odsotnost sočutja posledično privede do malomarnosti v odnosu do trpljenja živali, kot je opisano zgoraj,” so prepričani v društvu AETP.

Video, ki si ga lahko ogledate zgoraj, je društvo AETP iz klavnice KZ Rače pridobilo na skrivaj. Vsebina videoposnetka je zelo nazorna in vključuje pretresljive prizore.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje