Upravno sodišče prikimalo okoljevarstvenikom: bo gradnja kanala C0 ustavljena?

Slovenija 27. Jan 202311:17 16 komentarjev
Kanalizacija C0, kanal
Borut Živulović/BOBO

Upravno sodišče je odločilo, da je društvo Alpe Adria Green (AAG) lahko stranka v postopku za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za del kanala C0 med Črnučami in Brodom v Ljubljani. Zadevo je zato vrnilo v ponovni postopek. Gre za del sporne kanalizacije, ki ga še gradijo. V AAG menijo, da občina Ljubljana kot investitor za ta del kanala C0 zdaj nima okoljevarstvenega dovoljenja.

Društvo Alpe Adria Green (AAG) je po odločitvi upravnega sodišča lahko stranka v postopku za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za del kanala C0 (ce-nič) med Črnučami in Brodom v Ljubljani. Sodišče je zadevo vrnilo v ponovni postopek. V AAG tako menijo, da občina Ljubljana kot investitor za ta del kanala C0, kjer dela še niso končana, nima okoljevarstvenega dovoljenja.

V prvotnem postopku Agencija za okolje (Arso) v tej zadevi društvu Alpe Adria Green ni priznala statusa stranskega udeleženca. Zato se je AAG pritožil na ministrstvo za okolje in prostor, ki je kot drugostopenjski organ njegovo pritožbo zavrgel, češ da ni dovoljena. AAG je sprožil upravni spor, v katerem je upravno sodišče v začetku januarja njegovi tožbi ugodilo in zadevo vrnilo v ponovni postopek, so danes sporočili iz društva. “V AAG menimo, da predhodni postopek za gradnjo povezovalnega kanala C0 z dodajanjem armiranobetonske kinete (gre za oklep okoli cevi tega kanala) med revizijskima jaškoma 142 in 166 v dolžini 2129 metrov (v delu med Črnučami in Brodom) nosilca projekta Mestne občine Ljubljana še ni končan in da za ta del kanala C0 občina še nima okoljevarstvenega dovoljenja,” so prepričani okoljevarstveniki. AAG se od začetka tega projekta bori proti umeščanju kanala C0 na vodovarstveno območje.

Kot so povzeli, je sodišče ugotovilo, da ministrstvo pritožbe AAG ne bi smelo zavreči kot nedovoljene, saj se je imel ta na odločitev agencije za okolje pravico pritožiti. “Če tožnikova pritožba ni utemeljena zaradi razlogov, ki jih je navedel drugostopenjski organ in se nanašajo na pravni interes v zvezi z vodenjem predhodnega postopka, bi moral organ o pritožbi odločiti po vsebini in jo iz navedenega zavrniti, ne pa zavreči,” je zapisalo sodišče. Ministrstvo je tako po mnenju sodišča kršilo pravila postopka, kar je vplivalo na odločitev v tej zadevi.

Povezovalni kanalizacijski kanal C0
Žiga Živulović, Bobo

Gradnja še ni končana

Povezovalni kanal C0 je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter gradnje povezovalnega kanala v Mestni občini Ljubljana. Gradnja je v občinah Medvode in Vodice končana, v Ljubljani pa se zatika zaradi nasprotovanja gradnji na vodovarstvenem območju v ljubljanskih Klečah. To je namreč glavni vir pitne vode za prebivalce glavnega mesta in okolice. Ob protestih lastnikov zemljišč, ki so želeli onemogočiti gradnjo, je večrat posredovala tudi policija.

Gradnji na tej trasi nasprotujejo tudi v Slovenskem društvu za zaščito voda in v Slovenskem komiteju Mednarodnega združenja hidrogeologov. Po besedah predsednika komiteja, hidrogeologa dr. Mihaela Brenčiča so vodni viri, ki so pod vplivom kanala C0, izredno pomembni, ker zanje v Ljubljani ni nadomestila. “Gre za visoko izdaten in kakovosten vodonosnik. Oporekamo temu, kje kanal teče. Današnja sredstva namreč omogočajo, da bi lahko kanal potegnili drugje, kjer ne bi vplival na vodne vire v Klečah,” je nedavno poudaril Brenčič.

V začetku tedna je 12 ljubljanskih opozicijskih mestnih svetnikov zaradi izgradnje kanala C0 vložilo zahtevo za sklic izredne seje o zaščiti pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika. Zahtevajo, da Mestna občina Ljubljana takoj ustavi vsa gradbena dela na delu trase C0 in zagotovi pripravo neodvisnih študij ogroženosti pitne vode zaradi kanala C0, župan pa da naj zagotovi spoštovanje ustavne pravice do čiste pitne vode in zaščito pravice do zasebne lastnine. Ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da bo mestnim svetnikom in svetnicam predlagal, da se seje ne udeležijo.

Odgovor ljubljanske občine in pristojnega ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP), kaj odločitev sodišča pomeni za nadaljevanje gradnje, še čakamo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje