Upravno sodišče zavrnilo kandidata za evropska delegirana tožilca

Slovenija 13. Avg 202110:08 > 14:29 1 komentar
Vrhovno državno tožilstvo Republike Slovenije
Žiga Živulović jr./BOBO

Upravno sodišče je v četrtek zavrnilo zahtevo tožilcev Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja glede zahteve za izdajo začasne odredbe v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Kot je danes sporočilo sodišče, zahteva za izdajo odredbe ni utemeljena. Za Oštirja in Frank Eler je odločitev sodišča pričakovana.

Tožnika nista izkazala potrebe po izdaji začasne odredbe, piše v sporočilu za javnost. Za tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler je odločitev upravnega sodišča pričakovana. Kot sta danes opozorila v odzivu za STA, pa je sodišče jasno pritrdilo, da gre pri izpodbijanem sklepu vlade za upravni akt.

Oštir in Frank Eler sta pojasnila, da je zavrnitev začasne odredbe pričakovana, saj sta edina prijavljena kandidata na novem razpisu pravosodnega ministrstva za položaj delegiranih evropskih tožilcev.

Pravosodno ministrstvo je danes na vprašanje STA odgovorilo, da bo s postopkom glede evropskih delegiranih tožilcev nadaljevalo, ko bodo prejeli pravnomočno odločitev upravnega sodišča v zvezi s tožbo zavrnjenih kandidatov v tej zadevi. Minister Marjan Dikaučič namerava upoštevati odločitev sodišča, so sporočili.

“Bi pa opozorila, da je sodišče v obrazložitvi jasno pritrdilo najinima navedbama, da gre pri izpodbijanem sklepu vlade za upravni akt. To pomeni, da so podane procesne predpostavke za sprejem vsebinske odločitve o zadevi, pri čemer bo o tem odločilo absolutno prednostno. Takrat bo šele znano, ali je bila odločitev vlade, da razveljavi prvi razpis zakonita ali nezakonita,” sta zapisala v odzivu

Sodišče: Morala bi navesti okoliščine o morebitni škodi

S sodišča so sporočili,  da bi morala tožnika v zahtevi navesti okoliščine in dejstva, zaradi katerih bi lahko nastala škoda in stopnjo verjetnosti, da je takšna škoda težko popravljiva. Tega pa tožnika nista storila, saj sta v utemeljitvi že sama trdila, da nov razpis za evropska delegirana tožilca iz začetka julija in kasnejši razpisi ne bodo uspešni.

V svoji utemeljitvi sta se sklicevala na sporočilo Državno-tožilskega sveta (DTS), da je nov razpis pravosodnega ministrstva nezakonit in da v njem ne bo sodeloval, saj bi “s ponovnim odločanjem o izboru kandidatov sledil arbitrarni razlagi predpisov s strani vlade in pritrdil njenemu nezakonitemu odločanju”. To pa po mnenju upravnega sodišča pomeni, da začasna uredba ni potrebna.

Sklep sodišča še ni pravnomočen. Možna je pritožba na vrhovno sodišče v treh dneh od vročitve sklepa.

Bo pa upravno sodišče o tožbi odločalo absolutno prednostno, so še sporočili v izjavi.

Glede meritorne obravnave tožbe je sodišče ugotovilo, da je DTS nesporno oblikoval predlog o kandidaturi tožnikov, s sklepom vlade pa je bila tožnikoma odvzeta možnost, da ju na Evropskem javnem tožilstvu imenujejo za evropska delegirana tožilca. Sklep vlade je tako mogoče opredeliti kot upravni akt, ki se ga lahko izpodbija v upravnem sporu. Dodajajo, da sta tožnika legitimirana za vložitev tožbe in da je bila tožba vložena pravočasno.

Izpodbijala sta razveljavitev postopka njunega imenovanja

Frank Elerjeva in Oštir sta novo tožbo in zahtevo za izdajo začasne odredbe v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev vložila prejšnji teden.

Tožbo sta vložila zoper sklep vlade, sprejet 27. maja, da se razveljavi postopek njunega imenovanja in ponovi razpis, ker da DTS ni dal na razpolago vsaj treh kandidatov za eno razpisano mesto, torej skupaj šest, ampak je vladi v potrditev predlagal samo dva – Frank Elerjevo in Oštirja. To po mnenju DTS ni v skladu z zakonodajo.

Upravno sodišče je sicer pred več kot enim mesecem sicer zavrglo prvo tožbo in zahtevo za začasno odredbo v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Tožnika sta namreč tožbo vložila prezgodaj, saj še nista prejela sklepa vlade o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev. Po prejemu tega sklepa pa sta tožbo vložila ponovno.

Ponovno sta se prijavila le Oštir in Frank Eler

Ministrstvo za pravosodje je sicer kljub številnim kritikam prejšnji mesec objavilo ponovljeni razpis za evropska delegirana tožilca iz Slovenije, nanj pa sta se prijavila le Oštir in Frank Elerjeva. Glede na to, da je ministrstvo tudi na ponovljen razpis potrjeno prejelo dve kandidaturi – Oštirja in Frank Elerjeve, še ni jasno, kaj bo sledilo. Prejšnji teden so sporočili, da bodo o nadaljnjih korakih odločali po preučitvi tožbe in predloga za začasno odredbo.

STA je na ministrstvo danes naslovila nova vprašanja glede nadaljevanja postopka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje