Brežan prestal zaslišanje: obljublja, da bodo narava, voda in prostor na varnem

Slovenija 12. Jan 202314:04 > 15:26 0 komentarjev
Uroš Brežan
Luka Dakskobler /BOBO

Kandidat za ministra za naravne vire in prostor Uroš Brežan je uspešno prestal zaslišanje pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor. Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je glasovalo osem poslancev, trije so bili proti. Izpostavil je prizadevanja na področju ohranjanja narave in upravljanja s prostorom. Kot je dejal, skrb za naravo dvigujejo na višjo raven, saj bo dobila svoj direktorat.

Uroš Brežan je tako na zaslišanju pred matičnim odborom povedal, da bo rdeča nit dela ministrstva v prihodnje skrb za kakovostno življenje ljudi ter v luči tega uspešno ohranjanje narave in upravljanje s prostorom ter vodnimi viri. “Skrb za naravo dvigujemo na višji nivo,” je napovedal in dodal, da narava po novem dobiva nov direktorat.

Dotaknil se je tudi soočanja s podnebnimi spremembami, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje, kot poseben izziv pa izpostavil optimizacijo sistemov z nacionalnimi varovanimi območji. Obenem je napovedal, da na ministrstvo za naravne vire in prostor na novo prehaja tudi področje rudarstva, kot enega ključnih ciljev na tem področju pa izpostavil prestrukturiranje premogovnih regij v skladu s strategijo do leta 2033.

Nekateri člani odbora so izpostavili, da je Brežan pripravil vsebinsko obširno predstavitev, pri čemer pa so pogrešali konkretne cilje in časovnice na posameznih področjih. Med njimi je bil tudi poslanec SDS Danijel Krivec, ki se je sicer strinjal z vsebino predstavitve, saj kot je dejal, “vsi podpiramo zaščito narave in živalskih vrst”, obenem pa je Brežanu zastavil tudi nekaj konkretnejših vprašanj glede prilagoditve zaščitenih območij v smislu njihovega krčenja, ne samo širitve.

Kandidat za ministra je v zvezi s tem pojasnil, da imajo na ministrstvu trenutno kar nekaj pobud za širitev zavarovanih območij, med slednjimi je omenil tudi širitev notranjskega parka in parka na Pohorju. “S tem se resno ukvarjamo, k tem zavarovanjem bomo tudi pristopili,” je dodal.

Poslanca Franca Rosca (SDS) pa je zanimalo Brežanovo mnenje o nekaterih polemikah glede napovedanega umeščanja večjih objektov obnovljivih virov (OVE) v prostor. “Že na prvi predstavitvi sem povedal, da je treba tukaj veliko usklajevanja in da se je treba slišati,” mu je odgovoril Brežan in dodal, da so določene možnosti umeščanja teh objektov tudi na zavarovana območja, a pod določenimi pogoji.

Glede obnovljivih virov energije je trenutno, kot je spomnil, v pripravi zakon o prioritetnem umeščanju objektov s tega področja, pri čemer bo na prvem mestu fotovoltaika pa tudi vetrna energija. “Dojemljivi smo tudi za umeščanje OVE, predvsem solarnih elektrarn na umetna in rudniška jezera. Tukaj bi si želeli pilotnega projekta, da se na ta način preveri, kakšni so vplivi takšnih umestitev,” je pojasnil Brežan.

Glede hidroelektrarne na Muri pa je ponovil stališče koalicije, da gradnje ne bo in da bodo vnovič preverili hidroenergetski potencial na srednji Savi.

Gradbišče kanala C0
Gradbišče kanala C0 / Borut Živulović (BOBO)

Poslanci pa so izrazili tudi skrb glede poteka gradnje kanala C0 na pomembnem vodovarstvenem območju. Kot je spomnil Brežan, gre za zelo velik projekt, zapisan tudi v operativni programu kohezijske politike do leta 2020, ki je bil potrjen tudi na ravni Evropske komisije.

“Razumem skrb, ki jo izražajo lastniki zemljišč, poslanci in civilna družba, je pa po drugi strani treba povedati, da z njim zagotavljamo cilje EU na področju odvajanja in čiščenja odpadnih voda. V velikih sistemih nad 2.000 enot populacije moramo zagotoviti 100-odstotno priključitev na kanalizacijsko omrežje in čistilne narave. Za to nimamo več veliko časa,” je opozoril.

Z Brežanovo predstavitvijo pa je bil zadovoljen poslanec Svobode Tomaž Lah. Med področji, s katerimi se bo ukvarjalo ministrstvo za naravne vire in prostor v prihodnje, je kot pomembno označil revitalizacijo degradiranih območij.

Poslanec Martin Marzidovšek (Svoboda) pa je poudaril pomembnost visoke stopnje biotske raznovrstnosti v Sloveniji, ki jo “moramo prepoznati kot naravno bogastvo”. V luči tega je pozdravil Brežanovo zavzemanje za okrepljeno varovanje narave in naravnih habitatov. “Ustanavljanje novega direktorata razumem kot jasen znak, da boste na tem področju delovali še bolj intenzivno,” je dejal.

Glede novih ministrstev in njihovih pristojnosti pa je bil med razpravo kritičen poslanec NSi Jožef Horvat, ki je ocenil, da bodo vsi verjetno potrebovali kar nekaj mesecev, da bodo natančno razumeli pristojnosti novih ministrov in “delitvene bilance” vsebin. “Upam, da bodo državljani, za katere vladni organi izvajajo servis, svoje zahteve znali nasloviti na pravi naslov,” je izpostavil Horvat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!