Urška Klakočar Zupančič v DZ boksala z Dejanom Zavcem, v SDS zgroženi

Slovenija 03. Okt 202214:17 > 18:35 18 komentarjev
Urška Klakočar Zupančič
Luka Dakskobler/BOBO

V državnem zboru so posneli kratki igrani film za otroke s pediatrične klinike, v glavnih vlogah sta nastopila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in poslanec Gibanja Svoboda ter nekdanji boksarski prvak Dejan Zavec. Pomerila sta se v simbolnem boksarskem obračunu, nato naj bi ga prekinila s stiskom rok in znakom zlatih pentljic, ki ponazarjajo znak boja proti otroškemu raku. Državni zbor, ki je organizator snemanja filma, je k sodelovanju povabil vse poslanske skupine, v SDS pa so sodelovanje zavrnili, saj pravijo, da je pobuda "povsem brezčutna".

Kot so nam povedali naši viri iz Gibanja Svoboda, je ideja, da bi za otroke iz pediatrične klinike posneli kratki film, prišla iz službe za odnose z javnostmi državnega zbora. Velika dvorana državnega zbora se je tako za nekaj časa spremenila v boksarski ring, v njem pa sta se v simbolnem obračunu pomerila nekdanji boksarski prvak ter poslanec Gibanja Svoboda Dejan Zavec in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Pred snemanjem je načrt bil, da Zavec in Klakočar Zupančič obračun prekineta z rokovanjem. Poslanke in poslanci, ki bi ju spremljali iz poslanskih klopi, pa bi se jima z zlatimi pentljami v rokah pridružili v zadnji sceni. Kot so pred snemanjem pojasnili v državnem zboru, bi s to gesto otrokom, ki so zboleli za rakom, prenesli sporočilo upanja in podpore.

Služba za odnose z javnostmi državnega zbora je zato poslanke in poslancev vseh poslanskih skupin povabila k sodelovanju, vendar so v stranki SDS že zavrnili sodelovanje.

V poslanski skupini SDS zgroženi

“V poslanski skupini SDS smo zgroženi nad tem, da predsednica državnega zbora izjemno občutljivo temo, tako za otroke – bolnike z rakom, kot njihove starše skuša uprizarjati skozi boks in je ob tem mnenja, da naj bi tak prikaz predstavljal sporočilo upanja in podpore,” so zapisali v odzivu.

Ob tem so sicer dodali, da v SDS zelo cenijo vse dosežke Dejana Zavca na boksarskem področju, a menijo, da je takšen pristop do tako občutljive problematike, kot je bolezen otrok, močno zgrešen.

“Menimo, da bi poslanke in poslanci lahko naredili mnogo več tako v simbolnem smislu kot tudi sicer s trajnimi spremembami zakonodaje, ki gredo v smeri lajšanja življenj staršev z bolnimi otroki in pravicami, vezanih na zakonodajo glede odsotnosti z dela, ter uveljavljanjem teh zaradi spremstva v bolnišnicah kot pa z uprizarjanjem poslanskega boksarskega obračuna v ringu,” menijo v SDS.

“Glede na to, da pobudo o sodelovanju v filmu, kjer bi bila rdeča nit boksarski ring poslank in poslancev, ocenjujemo kot izjemno nedostojno, predvsem pa povsem brezčutno do vseh bolnih otrok in njihovih staršev, v poslanski skupini SDS pri omenjenem ‘projektu’ ne bomo sodelovali in si bomo raje še naprej prizadevali za spremembe zakonodaje, ki bo konkretno pomenila pomoč tako bolnim otrokom kot njihovim staršem,” so dodali.

September je bil sicer mesec ozaveščanja o raku pri otrocih. Posneti kratki film bodo otrokom z rakom iz pediatrične klinike predvajali 7. oktobra, ko bo bolnišnico obiskala tudi Urška Klakočar Zupančič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje