Urška Klakočar Zupančič brani boksanje v DZ in SDS sporoča: Lahko vas je sram

Slovenija 05. Okt 202213:47 23 komentarjev
Urška Klakočar Zupančič
Matija Sušnik/DZ

Potem ko so v ponedeljek nekateri poslanci v veliki dvorani državnega zbora sodelovali pri snemanju kratkega filma, v katerem sta se v simbolnem boksarskem obračunu pomerila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič ter poslanec in nekdanji boksarski prvak Dejan Zavec, so se na družbenih omrežjih pojavile fotografije s snemanja. Kot je za N1 poudarila Klakočar Zupančič, je šlo za simbolno dejanje, ki bi bolnim otrokom s pediatrične klinike vlilo upanje za boj proti bolezni, in dodala, da so poslanci SDS otrokom pokvarili presenečenje.

O simbolnem boksarskem obračunu smo na N1 poročali že pred dnevi, ko so v poslanski skupini SDS sodelovanje pri snemanju kratkega filma označili za “popolnoma brezčutno”. Film je sicer namenjen kot presenečenje za otroke z rakom na pediatrični kliniki, predvajali pa ga bodo v petek, 7. oktobra, ko bo predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič obiskala ljubljansko pediatrijo. V SDS se snemanja med drugim niso želeli udeležiti zato, ker so rdečo nit, boksarski ring poslank in poslancev, ocenili kot “izjemno nedostojno, predvsem pa povsem brezčutno do vseh bolnih otrok in njihovih staršev”.

Film so v ponedeljek vseeno posneli, novica o snemanju pa je razdelila tudi uporabnike družbenih omrežij, kjer komentirajo, ali so prostori državnega zbora res primerni za takšno snemanje. Za vnovično polemiko pa so poskrbele fotografije predsednice državnega zbora Klakočar Zupančič in poslanca Gibanja Svoboda Dejana Zavca med simbolnim boksarskim obračunom, ki ne bi smele še priti v javnost. Kot nam je neuradno uspelo izvedeti, je dogodek namreč spremljala tudi snemalna ekipa ene od slovenskih komercialnih televizij, posnetki pa do petka ne bi smeli biti objavljeni. Več posnetkov zaslona videomateriala je vseeno prišlo v javnost, delili so jih številni podporniki opozicijske stranke SDS, med drugim predsednik te stranke Janez Janša.

Teater absurda; Klakočar z Zavcem, državljani pa z draginjo; Državni zbor je zdaj tudi uradno cirkus … so le nekateri pripisi, s katerimi so fotografije opremili Twitterjevi uporabniki.

Urška Klakočar Zupančič: Tiste, ki so otrokom pokvarili presenečenje, bi moralo biti sram

Urška Klakočar Zupančič je v odzivu za N1 povedala, da ne ve, kako so fotografije prišle v javnost, saj je šlo za presenečenje za otroke z rakom. V podrobnosti se ni želela spuščati. “Šlo je za simbolno dejanje za otroke, ki se borijo z zahrbtno boleznijo. Otrokom smo želeli dati upanje in moč, da se borijo še naprej in da bodo na koncu zmagali. To kratki film tudi prikazuje. Poanta ni v boksanju, ampak gre zgolj za simbolno gesto. S poslancem Dejanom Zavcem se na koncu objameva in pokaževa zlate pentlje, ki so simbol boja proti otroškemu raku,” je poudarila predsednica državnega zbora.

Državni zbor je namreč že lani k podobnemu sodelovanju povabil plezalko in olimpijsko prvakinjo Janjo Garnbret, ki je bolnim otrokom s pediatrične klinike podarila tako imenovane “oprimke upanja”. Urška Klakočar Zupančič je dejala, da je tudi takrat šlo za simbolno dejanje velike športnice, letos pa so se odločili, da k sodelovanju povabijo športnika med poslanci Dejana Zavca.

Prav tako ne razume protestnega pisma poslanske skupine SDS, ki ga je v javnost poslala v ponedeljek, saj je bila povabljena k sodelovanju. “Namen je bil, da se v veliki dvorani zbere čim več poslancev in da pri snemanju tudi sodelujejo,” je še dodala Klakočar Zupančič.

V odzivu na fotografije, ki so zakrožile po Twitterju, pa je predsednica državnega zbora dejala: “Tiste ljudi, ki so otrokom pokvarili presenečenje in tako grdo izrabili to simbolno gesto, bi moralo biti sram.” Ob tem je izrazila upanje, da se bodo po ogledu kratkega filma, ki bo javnosti predstavljen v petek, pogledali v ogledalo in se vprašali, kakšni ljudje pravzaprav so.

Povedala je še, da je ne preseneča, da jo poslanci SDS in njihovi podporniki napadajo in omalovažujejo ter žalijo. “Nikakršnih korupcijskih afer ali nepojasnjenega premoženja nimam, zato me napadajo,” je še dejala Klakočar Zupančič in dodala, “lahko vas je globoko sram.”

Na snemanju le poslanci Gibanja Svobode

Poslanke in poslanci, ki so sodelovali pri snemanju kratkega filma, so to počeli v popoldanskem času, izven svojih delovnih ur in ne med službo, je poudarila predsednica državnega zbora, sodelovali pa so tudi uslužbenci DZ. Kot so za N1  sporočili iz DZ, se je snemanja udeležila le poslanska skupina Svoboda.

Klakočar Zupančič je še poudarila, da se ji zdijo dejanja nekaterih poslancev SDS povsem nerazumljiva, saj se velikokrat predstavljajo kot “goreči zagovorniki otrokovih pravic”, kar je bilo mogoče videti in slišati tudi v nedavni razpravi o družinskem zakoniku v državnem zboru. V ponedeljek je namreč prav na njeno pobudo v državnem zboru potekal posvet za boljšo prihodnost otrok, ki se ga je udeležilo več kot 30 nevladnih organizacij, prišel je tudi premier Robert Golob, v dvorani pa so bili tudi številni poslanci. “Iz SDS sta prišla le dva poslanca, in sicer Anže Logar in Eva Irgl, ki pa sta po fotografiranju posvet zapustila. Teh najbolj gorečih zagovornikov otrokovih pravic pa na posvet seveda ni bilo,” je še dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje