Ursula von der Leyen: Slovenija mora zagotoviti neodvisnost in financiranje STA

Slovenija 01. Jul 202117:59 > 18:32 0 komentarjev

Slovenija mora zagotoviti neodvisnost in ustrezno financiranje javnih storitev, ki jih nudi Slovenska tiskovna agencija (STA), je na obisku v Sloveniji povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na tiskovni konferenci na Brdu pri Kranju ob prevzemu slovenskega predsedovanja Svetu EU povedala, da so na srečanju s slovensko stranjo govorili tudi o svobodi medijev.

“Svoboda medijev je osrednji element vsake demokratične družbe. Potrebujemo svobodne in kritične medije, ki bodo nadzirali delo vlade in komisije. To je bistvo demokracije,” je dejala.

“Slovenija mora zagotoviti neodvisnost in ustrezno financiranje javnih storitev, ki jih nudi STA,” je povedala v odgovoru na novinarsko vprašanje o medijih v Sloveniji. Kot je še dodala, so Komisiji te skrbi glede STA dobro znane.

Komisija od slovenske vlade pričakuje hitre rešitve

Od slovenske vlade Komisija pričakuje, da bo našla hitre rešitve in deblokirala sredstva za STA. Kot je sporočila, bodo dogajanje okoli tega spremljali, hkrati pa upa, da bo kmalu prišlo do rešitve, da se zagotovi pluralizem medijev.

Janša: Evropska norma je, da račun plačaš, ko ga dobiš

Slovenski predsednik vlade Janez Janša pa je dejal, da je evropska norma, da nek račun plačaš, ko ga dobiš. “Zato, da nekdo izstavi račun, mora biti podlaga veljavna pogodba. To je edina težava, ki jo imamo v povezavi z STA. Upam, da smo po teh zapletih, ki so bili popolnoma nepotrebni, končno prišli do rešitve in da bo ta tema izginila z dnevnega reda,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!