Ustavni sodnik Pavčnik konec leta odstopa

Slovenija 30. Maj 202215:25 > 15:42 0 komentarjev
Marijan Pavčnik
Borut Živulovič/Bobo

Predsednik Republike Borut Pahor je državni zbor obvestil o odstopu Marijana Pavčnika s funkcije ustavnega sodnika s koncem decembra letos.

Predsednik republike Borut Pahor je danes predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič posredoval pismo, v katerem je predlagal razrešitev ustavnega sodnika Marijana Pavčnika. Razrešitev bi v veljavo stopila z zadnjim dnem letošnjega leta, torej 31. december 2022.

Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto je namreč Pahorja obvestil, da je ustavni sodnik Pavčnik na četrti upravni seji ustavnega sodišča pred dvema tednoma podal odstop oziroma zahtevo po predčasni razrešitvi s funkcije ustavnega sodnika. Pavčnik je v odstopni zahtevi sam predlagal, da bi delo ustavnega sodnika prenehal opravljati z zadnjim dnem letošnjega leta.

Ko bo Pahor prejel sklep državnega zbora o razrešitvi ustavnega sodnika Pavčnika, bo podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatk in kandidatov za ustavnega sodnika Republike Slovenije. Predsednik republike bo postopek izbire kandidatov vodil v času in na način, da bi državni zbor o novem sodniku ali sodnici ustavnega sodišča odločil pred koncem leta 2022, so sporočili iz urada predsednika republike.

Matej Accetto
Matej Accetto (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!