Ustavni sodnik Svetlič sprašuje o pravni podlagi za dopis Klakočar Zupančič

Slovenija 04. Apr 202318:28 26 komentarjev
Rok Svetlič
Rok Svetlič. (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Zapleti pri presojanju ustavnosti novele zakona o RTVS se nadaljujejo. Po izločitvi sodnika Roka Čeferina in predlogu za izločitev sodnice Neže Kogovšek Šalamon je včeraj na ustavno sodišče predlog za izločitev sodnika Klemna Jakliča vložila predsednica državnega zbora. Danes pa ustavni sodnik Rok Svetlič v dopisu državnemu zboru sprašuje, kje je Klakočar Zupančič pri tem prepoznala pravno podlago.

Kot smo poročali včeraj, je državni zbor na ustavno sodišče poslal predlog za izločitev ustavnega sodnika Klemna Jakliča iz odločanja o pobudi za oceno ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija. Pod predlog za izločitev se je kot predstavnica državnega zbora podpisala njegova predsednica Urška Klakočar Zupančič.

Ustavni sodnik Rok Svetlič, ki je v zadevi sodnik poročevalec, pa s predlogom očitno ni zadovoljen. Na državni zbor je namreč poslal dopis, v katerem je zaprosil za pojasnilo, “iz katere pravne podlage izhaja, da je predsednik državnega zbora upravičen samostojno sodelovati v postopkih pred ustavnim sodiščem (npr. vlagati zahteve za izločitev sodnikov), v katerih je državni zbor nasprotni udeleženec.”

Predsednica državnega zbora Klakočar Zupančič je sicer trenutno v Afriki in se na Svetličev dopis še ni odzvala. Naj bi pa odgovor poslala v roku treh dni, ki ga je za pojasnila določil Svetlič.

Njegov dopis je sicer na Twitterju objavila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje