Državni zbor predlaga izločitev Klemna Jakliča iz odločanja o RTVS

Slovenija 03. Apr 202312:09 16 komentarjev
Ustavni sodnik Klemen Jaklič
Srdjan Živulović/BOBO

Da gre pri presojanju ustavnosti novele zakona o RTVS za eno od najbolj vročih tem, kaže tudi vrsta predlogov za izločitev sodnikov. Po izločitvi Roka Čeferina in predlogu za izločitev Neže Kogovšek Šalamon je na poti na ustavno sodišče zdaj še predlog za izločitev Klemna Jakliča.

Državni zbor je kot stranka v postopku na ustavno sodišče poslal predlog za izločitev ustavnega sodnika Klemna Jakliča iz odločanja o pobudi za oceno ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija. Pod predlog za izločitev se je kot predstavnica državnega zbora podpisala njegova predsednica Urška Klakočar Zupančič. Ustavnemu sodišču predlaga, da opravi presojo več dejavnikov, ki bi lahko vplivali na Jakličevo nepristranskost v tej zadevi, in odloči o njegovi izločitvi.

V predlogu je sicer zapisano, da bi se moral ustavni sodnik Jaklič zaradi videza nepristranskosti iz odločanja izločiti že sam oziroma sam predlagati svojo izločitev. Kot razlog je navedeno,  da je leta 2005, ko je bil torej sprejet doslej veljavni (Grimsov) zakon o RTV Slovenija, Jaklič sicer še kot doktorand Oxforda aktivno in javno zagovarjal ta zakon. Po navedbah, pod katere se je podpisala Klakočar Zupančič, je bil Jaklič zagovornik takrat sprejetih rešitev, ki so bile v lani potrjeni noveli zakona o RTVS spremenjene, in je v okviru posameznih referendumskih aktivnostih aktivno nagovarjal k  podpori oziroma sprejemu takratnega zakona. Ne nazadnje je na podlagi tega zakona državni zbor Jakliča na predlog poslanske skupine SDS leta 2006 celo imenoval za člana nadzornega sveta RTVS, lahko preberemo v predlogu ustavnemu sodišču za Jakličevo izločitev. Te sicer zelo oddaljene okoliščine so po navedbah predlagateljev postale znane šele pred nekaj dnevi in jih državni zbor v času sprejemanja odgovora na ustavno pobudo Petra Gregorčiča in ostalih ni poznal. K predlogu za izločitev je priložena obsežna dokumentacija.

“Kot je razvidno iz priloženega gradiva, je g. Jaklič intenzivno zagovarjal zakonske rešitve, ki jih zakon, ki je predmet ustavnopravne presoje, spreminja. Ta zavzemanja so daleč presegla načeloma dovoljeno dejavnost sodnikov in drugih pravnikov, da prispevajo k pravnemu napredku in razvoju. To se kaže zlasti v njegovem aktivnem delovanju v referendumski kampanji, ki ga dokazuje priloženo dokazno gradivo,” so še zapisali v obrazložitvi predloga.

Čeferin že izločen

Pri odločanju ustavnega sodišča o noveli zakona o RTVS smo sicer priča vrsti predlogov za izločitev sodnikov. Najprej je svojo izločitev dvakrat predlagal sodnik Rok Čeferin.

Njegov prvi predlog je bil zavrnjen, drugega pa so sredi januarja ustavni sodniki potrdili. Odvetniška družba Čeferin, katere solastnik je Rok Čeferin, je namreč za javni zavod RTVS pripravila pravno mnenje o predlogu nekaterih programskih svetnikov za razrešitev generalnega direktorja Graha Whatmougha. To mnenje, ki vsebuje tudi nekatere navedbe v prid pobudnikov ustavne presoje, pa je vodstvo javnega zavoda priložilo odgovoru na poziv ustavnega sodišča, naj RTVS pojasni, na kakšen način je po noveli zakona prenehal mandat pobudnikom ustavne presoje.

Ustavni sodniki imajo na mizi tudi predlog za izločitev ustavne sodnice Neže Kogovšek Šalamon. Njeno izločitev je konec marca predlagal prvopodpisani pod pobudo za ustavno presojo novele zakona o RTVS Peter Gregorčič. Ustavno sodišču o tem še ni odločalo.

Gregorčiča, ki je dosedanji predsednik programskega sveta RTV Slovenija, je zmotilo njeno dopolnilno delo na Mirovnem inštitutu, o čemer je poročala TV Slovenija. Mirovni inštitut je namreč sodeloval v referendumski kampanji o zakonu o RTVS in pri pripravi intervencije nevladnih organizacij, ki so jo vložili na ustavno sodišče. V intervenciji so zapisali, da je za varovanje svobode medijev in pravice javnosti do obveščenosti nujna takojšnja uveljavitev novele. Kogovšek, ki je bila od leta 2012 do oktobra 2018 direktorica Mirovnega inštituta, na inštitutu še vedno dopolnilno dela, za kar ima dovoljenje ustavnega sodišča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje