Ustavno sodišče: Cesta v Radencih po razveljavitvi odloka ostaja Titova

Slovenija 01. Jun 202112:03 > 21:44 0 komentarjev
Ustavno sodišče RS
Denis Sadiković/N1

Ustavno sodišče je razveljavilo odlok, s katerim je občinski svet Občine Radenci Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije. Presodilo je, da je župan Roman Leljak prezgodaj razglasil odlok. Leljak je napovedal vnovično preimenovanje.

Zahtevo za oceno ustavnosti novele odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v zdraviliškem kraju Radenci, s katero je občinski svet preimenoval tamkajšnjo Titovo cesto, so na ustavno sodišče vložili Civilna pobuda Radenci in štirje občinski svetniki.

V pobudi so županu Romanu Leljaku in Občini Radenci očitali več kršitev veljavnih predpisov, a se je ustavno sodišče opredelilo le do očitka o kršenju tretjega odstavka 46. člena zakona lokalni samoupravi, ki govori o 15-dnevnem roku za vložitev zahteve za naknadni referendum, o ostalih očitkih pa se ni izrekalo.

Za odločitev o razveljavitvi odloka o preimenovanju Titove ceste v Radencih je glasovalo šest ustavnih sodnikov, proti so bili trije.

Ustavno sodišče: Župan prehitro objavil odlok

Ustavno sodišče je ugotovilo, da je bil odlok o preimenovanju ceste na občinskem svetu sprejet 29. decembra 2020, v uradnem glasilu slovenskih občin pa razglašen in objavljen 31. decembra. “Iz tega jasno izhaja, da ga je župan razglasil in objavil pred potekom 15-dnevnega roka od njegovega sprejetja. S tem je občanom in občinskim svetnikom onemogočil, da bi lahko sprožili začetek referendumskega postopka. Izpodbijani občinski predpis je bil zato sprejet po postopku, ki je protiustaven in nezakonit,” so zapisali ustavni sodniki.

Občinski predpis, ki je uveljavljen na takšen način, je po navedbah ustavnega sodišča protiustaven in nezakonit, zato so ga razveljavili. Določili so tudi, da do morebitne drugačne ureditve v veljavi ostane stari odlok, saj bi sicer ulica ostala brez imena.

Ustavni sodniki se pri tem tudi niso opredeljevali do zatrjevanj Občine Radenci, da odlok o preimenovanju ceste odpravlja neustavno stanje, ker je ustavno sodišče že v primeru Titove ceste v Ljubljani pred leti ugotovilo, da je takratno občinsko poimenovanje ene od ulic po Josipu Brozu Titu v neskladju z ustavo in načelom o varovanju človekovega dostojanstva. “Tudi če bi predpis občine odpravljal protiustavno in nezakonito stanje, bi moral biti takšen predpis sprejet po postopku, ki je v skladu z ustavo in zakonom,” so zapisali ustavni sodniki.

Leljak: Občinski svet bo po navodilih cesto znova preimenoval

Na odločitev ustavnega sodišča se je po Twitterju že odzval tudi župan Radencev Roman Leljak, ki je napovedal, da bo občinski svet v skladu z navodili odločbe ustavnega sodišča ponovno sprejelo odlok o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije.

Glede odločitve je Leljak odziv objavil tudi na Facebooku. Zapisal je, da je to “relativno novo stališče ustavnega sodišča, ki se v praksi še ni izpostavilo” ter da bo tovrstna odločitev vplivala na dodatno zavlačevanje postopkov v občinah in birokratizacijo sistema njihovega poslovanja.

Leljak je v zapisu med drugim še opozoril, da bo moralo v primeru ponovne vložitve zahteve za izvedbo referenduma s strani občanov ustavno sodišče vendarle “vsebinsko odločiti v smeri odklonilnega ločenega mnenja sodnika Klemna Jakliča in presoditi, ali ime Titova cesta lahko sploh obstaja”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!