Ustavno sodišče v BiH zavrnilo pritožbo Roka Snežiča

Slovenija 07. Mar 202220:43 > 10. Mar 2022 09:06 0 komentarjev
Rok Snežič
N1

Davčni svetovalec Rok Snežič že več kot leto dni ne sme več v Bosno in Hercegovino. Snežič se je na to odločitev pritožil tudi na ustavnem sodišču v BiH, ki pa je njegovo pritožbo zavrnilo. Še naprej ima prepoved vstopa v državo, poroča bosanski portal Istraga.

Davčni svetovalec Rok Snežič je bil konec leta 2021 na podlagi predloga Obveščevalno-varnostne agencije BiH (Osa) razglašen za grožnjo varnosti in integriteti BiH, zato ne sme več v državo. Eden od razlogov za to naj bi bilo po poročanju bosanskih medijev tudi dejstvo, da ga bosanske oblasti preiskujejo zaradi odpiranja fiktivnih oziroma slamnatih podjetij na območju Banja Luke. Snežič naj bi slovenskim državljanom svetoval, naj v Banja Luki odprejo podjetja, da bi se izognili plačevanju višjih dajatev v Sloveniji. Snežič je takrat v odzivu dejal, da pri tem ne gre za nič nezakonitega, ampak zgolj za “davčno optimizacijo”.

Junija lani je Delo poročalo, da je Snežič zaradi tega kazensko ovadil neznano osebo na obveščevalni službi BiH. Ovadbo je vložil v BiH in tudi v Sloveniji, v Strasbourgu pa zahteval začasno odredbo za odpravo ukrepa. “Več kot 20 let že redno poslujem v BiH, v vsem tem času nisem bil v niti enem kazenskem postopku, nikoli nisem bil obsojen in kljub temu mi država prepoveduje vstop in stik z družino,” je takrat povedal za Delo.

Snežič pa je letos pravico iskal tudi na ustavnem sodišču BiH. Bosanski portal Istraga je na Twitterju objavil odločitev ustavnega sodišča BiH, iz katere je razvidno, da so se Snežič in dva državljana BiH (L. I. in I. S.) januarja letos na ustavnem sodišču BiH pritožili na odločitev sodišča iz 24. novembra lani. Trojica je v pritožbi zahtevala, naj Snežiču omogoči vstop v BiH, kjer bi lahko imel stik s svojo družino. Kot poroča Istraga, je ustavno sodišče BiH pritožbo zavrnilo. “Prijatelj slovenskega predsednika vlade Janeza Janše ima še naprej prepoved vstopa v BiH,” so v objavi zapisali na Twitterju.

*Po objavi članka smo od Roka Snežiča prejeli zahtevo za objavo popravka, v kateri Snežič na podlagi sodbe ustavnega sodišča BiH trdi, da mu prepoved vstopa v BiH ni bila izrečena. “Sodišče v BiH je ugotovilo, da pritožniku ni niti izrečena sankcija izgona z prepovedjo vstopa in prebivanja na teritorij BiH.” 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!