Ustvarjalci registra o spoštovanju PCT so se opravičili

Koronavirus 16. Nov 202120:56 > 20:58 0 komentarjev
Safeplace
N1

Po mnogih kritikah so študentje medicine, ki so vzpostavili spletni register preverjanja PCT pogoja SafePlace, okrepili nadzor nad vsebinami, ki jih posamezniki dodajajo v register. Kot so navedli, vse podatke pred objavo ročno preverijo, dodajajo pa le tiste obrate, ki dosledno preverjajo izpolnjevanje pogoja PCT in so zanje dobili več glasov. Prav tako so se opravičili za morebitne napačne informacije, ki so bile deljene preko registra.

Kot smo poročali, so bili študentje medicine, ki so vzpostavili poseben spletni register preverjanja izpolnjevanja pogoja PCT SafePlace, v preteklih dneh tarča mnogih kritik. Portal je namreč omogočal anonimen vnos obratov (denimo trgovin, gostiln in podobnih ponudnikov) v Sloveniji, ki dosledno preverjajo upoštevanje pogoja PCT, pa tudi tistih, ki izpolnjevanja pogoja PCT pri uporabnikih ne preverjajo.

Dodana je tudi informacija, kjer poleg PCT pogoja zahtevajo še osebni dokument in nošenje zaščitne maske.

Zaradi besednih napadov in zmerjanja na družbenih omrežjih so se odločili, da svojih identitet ne bodo delili z javnostjo, so v ponedeljek povedali za N1. Deležni so bili tudi napadov na strežnik, zaradi katerih so v nedeljo zvečer začasno onemogočili vnos podatkov v register.

Ker gre za anonimen vnos podatkov, so mnogi opozarjali na to, da za morebiten vnos napačnih podatkov ni nobene odgovornosti. Prav zaradi tega pa je velika možnost dodajanja lažnih podatkov.

“Če se pojavi navedba, ki ne drži in to družbi, ki je bila negativno prikazana, začne povzročati škodo, upad prometa, škodo na ugledu, je tisti, ki je to vnesel, odškodninsko odgovoren. Vendar ta portal omogoča anonimne prijave. Ko in če lastnik portala izve, da je vnesen podatek netočen in povzroča škodo, postane solidarno odgovoren za nastalo škodo,” je v torek za N1 dejala strokovnjakinja za področje prava varstva osebnih podatkov Nataša Pirc Musar.

“To so lahko grobo rečeno javni pljuvalniki, kjer ni nobenega filtra, ali so dejstva, ki jih uporabniki vnašajo, resnična ali ne,” je še dejala Pirc Musar.

Študentje so se opravičili

V torek so ustvarjalci spletnega registra koncept delovanja platforme zato nekoliko spremenili. Po novem je vanj možno vnašati le obrate, kjer izpolnjevanje PCT pogoja dosledno preverjajo, umaknili pa so možnost vnašanja obratov, kjer PCT pogoja ne preverjajo.

Danes so se ustvarjalci spletnega registra na Twitterju tudi opravičili za vse morebitne napačne informacije, ki so bile deljene preko spletnega registra, in uporabnike pozvali k deljenju izključno resničnih podatkov.

Pred objavo podatke ročno preverijo

Trudimo se, da bi podajali karseda zanesljive in kredibilne informacije, ker pa je to odvisno tudi od ljudi, ki prispevajo podatke v bazo, si želimo, da z nami delite zgolj resnične informacije,” so zapisali in napovedali, da bodo ukrepali, če bodo ugotovili, da so jim bili “stalno posredovani napačni podatki”.

Zapisali so tudi, da so zaradi posredovanja napačnih podatkov že ukrepali. “Na seznam dodajamo zgolj tiste obrate, ki glede na naše podatke dosledno preverjajo pogoj PCT in smo za njih dobili več glasov. Pred objavo podatke ročno preverimo. Izkušnjo za posamezen obrat lahko delite večkrat, pri tem pa se šteje zadnji glas, in sicer le enkrat,” so še navedli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!