HPV cepljenje tudi za dečke

Slovenija 03. Sep 202114:31 > 14:46 1 komentar
osnovnošolci
PROFIMEDIA

Po več kot desetih letih cepljenja deklic proti virusu HPV smo v Sloveniji z letošnjim šolskim letom uvedli tudi brezplačno cepljenje proti virusu za dečke. Kot so izpostavili deležniki, gre za velik dosežek, saj cepljenje proti HPV uspešno preprečuje več rakavih obolenj, ne le raka materničnega vratu, ki ga po podatkih ministrstva za zdravje preprečuje skoraj v celoti.

“Po več kot desetih letih cepljenja deklic proti okužbi s HPV se bodo zdaj proti okužbi lahko cepili tudi dečki,” je napovedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Cepljenje proti virusu HPV je od letošnjega šolskega leta brezplačno dostopno tudi za dečke, in sicer v 6. razredu osnovne šole.

“Zakaj je to tako pomembna novica? Ker je cepljenje proti HPV zelo učinkovito pri preprečevanju raka. Preprečuje skoraj 100 odstotkov raka materničnega vratu, med 45 in 90 odstotkov ostalih rakov anogenitalnega področja pri obeh spolih in 26 odstotkov rakov ustnega dela žrela,” je navedel Vindišar.

“Cepljenje proti HPV rešuje življenja. To je izjemna stvar, saj je kljub napredku medicine vsako zdravljenje raka še vedno dolgotrajno in za bolnike zelo naporno,” je še dejal Vindišar.

NIJZ je vlogo za cepljenje dečkov proti okužbi s HPV podal v obravnavo leta 2019. Lansko leto je cepljenje dečkov potrdil zdravstveni svet, za tem pa so program tudi aktivirali.

Na vidiku eliminacija raka materničnega vratu

“S kombinacijo cepljenja proti HPV in presejanja v programu Zora lahko v Sloveniji dosežemo eliminacijo raka materničnega vratu, kar bi bil pomemben dosežek,” je navedel Vindišar in nadaljeval, da gre le za prvi korak: “Cilj je doseči vsaj 90-odstotno precepljenost proti HPV pri deklicah, ki ga narekuje Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).”

Precepljenost deklic proti virusu HPV je v Sloveniji trenutno okoli 60-odstotna.

Tudi vodja državnega programa Zora in predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku Urška Ivanuš je navedla, da bomo kmalu lahko začeli upati, da je na vidiku eliminacija raka materničnega vratu.

“Vendar okužba s HPV ne povzroča le raka materničnega vratu in tudi samo presejanje v okviru programa Zora ne more doseči eliminacije tega raka. Nujno je tudi cepljenje proti HPV, tako za deklice kot tudi za dečke, saj vemo, da lahko zgolj z dvema odmerkoma cepiva proti HPV v starosti okoli 12. let preprečimo rake, ki bi jih te okužbe povzročale v odrasli dobi naših otrok,” je dejala Ivanuš.

Slovenija kot primer dobre prakse

Uspešnost slovenskega boja proti virusu HPV je Ivanuš primerjala s stanjem v Romuniji, kjer za rakom materničnega vratu letno zboli 3.400 žensk, umre pa jih okrog 1.800. “S tako stopnjo smo v Sloveniji začeli na začetku 60. let prejšnjega stoletja,” je pojasnila, medtem ko nas je ob koncu lanskega leta WHO predstavila kot primer dobre prakse. “Morda bomo med prvimi v Evropi uspeli eliminirati raka materničnega vratu zaradi dobrih rezultatov programa Zora,” je dejala, pa tudi zaradi dostopnega in brezplačnega cepljenja proti virusu HPV.

Namestnica direktorja Zavoda RS za šolstvo Stanka Preskar sodeluje pri širjenju informacije o cepljenju proti HPV proti staršem in šolskim prostorom.

“Zavedamo se, da je le pravočasna in korektna informacija, ki doseže tako delavce kot tudi starše, tista, ki jim bo dala možnost in priložnost, da se na osnovi relevantne informacije odločijo, da bodo otroka preventivno zaščitili pred boleznijo, ki jo danes lahko obvladujemo s cepivom,” je pojasnila.

Preskar je prepričana, da je razširitev brezplačne sheme proti HPV tudi na dečke pomemben korak v slovenskem šolskem in zdravstvenem okolju.

Pred leti volje za cepljenje dečkov ni bilo

Tudi direktor NIJZ Milan Krek je današnji dan naznanil za “imenitnega”. Poudaril, da je cepljenje ob odsotnosti terapije za virusna obolenja eno ključnih orodij, ki jih imajo zdravniki in javno zdravstvo v boju proti virusu.

“Naj vas spomnim, da je v srednjem veku zaradi črnih koz umiralo letno okoli 400 tisoč Evropejcev, ker niso imeli zdravila. Šele kasneje smo dobili cepivo proti črnim kozam in danes imamo tudi rezultat – črnih koz ni in tudi umiranja ni,” je navedel in spomnil tudi na otroško paralizo, ki je po njegovih besedah danes ne vidimo več.

“Zelo sem vesel, da smo vse ovire presegli in da danes stopamo v cepljenje dečkov. Že na začetku smo jih želeli cepiti, pa ni bilo volje niti velike podpore, zato smo cepili samo dekleta,” je pojasnil Krek in starše povabil, naj presežejo “moralne in kakršnekoli ovire in cepijo otroke v 6. razredu za njihovo daljše preživetje”, sploh zato, ker starši in otroci v mnogih državah te priložnosti nimajo.

“Odkrito je treba povedati slovenskemu narodu: če danes ne cepimo teh otrok, jih bo določen odstotek, ko bo odrasel, zbolel, imel velike težave in tudi predčasno umrl,” je dejal direktor NIJZ Milan Krek.

“Danes vemo, da lahko s cepljenjem uspešno preprečujemo določene rake, ki jih povzroča okužba s HPV in hepatitisom B,” je navedla strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana Irena Oblak in izpostavila, da Slovenska onkološka stroka cepljenje proti HPV podpira, saj si ne želijo zbolevanja za raki, ki se jih da preprečiti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje