Uživajte v toplih temperaturah, dokler še lahko: prihaja izrazita ohladitev

Slovenija 08. Apr 202411:11 1 komentar
Sonce in veter
PROFIMEDIA

Tudi v prihodnjih dneh nas bodo razvajali topli sončni žarki. Potem ko se bo sredi tedna živo srebro spustilo nekoliko nižje, bo druga polovica tedna spet prav poletna. Nič kaj obetavne pa niso napovedi za prihodnji začetek tedna. Na vidiku je "izrazita" ohladitev, ki bi s sabo lahko prinesla grožnjo pozebe.

Po sončnem koncu tedna, ko so padali temperaturni rekordi, smo se tudi v ponedeljek zbudili s sončnimi žarki. Čez dan bo na nebu prevladovalo sonce, pihal bo jugozahodni veter.

Temperature, ki so precej visoke za začetek aprila, bodo znova precej poletne, in sicer od 23 do 29 stopinj Celzija. Meteorologi z Agencije za okolje RS (Arso) ne izključujejo, da bi tudi danes lahko zabeležili temperaturni rekord. Pogoji so, je pa težko predvideti, ali bo do tega zares prišlo, je pojasnil meteorolog z Arsa Andrej Velkavrh. Morebitnega temperaturnega vrhunca pa zagotovo ne bodo izmerili v istem kraju kot včeraj, je dodal.

V nedeljo so v Osilnici zabeležili absolutno rekordno temperaturo, ko se je živo srebro povzpelo do 30,2 stopinje Celzija. Gre tudi za najbolj zgodnje izmerjenih 30 stopinj. Tako je nedeljski rekord za dobrih 14 dni prehitel prejšnjega: 30 stopinj so 22. aprila 2018 izmerili v Črnomlju.

V torek bo nekoliko več koprenaste oblačnosti kot danes. Nekoliko bolj vetrovno bo, živo srebro pa se bo povzpelo vse do 27 stopinj Celzija. V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno, zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem šibka burja. Ponekod lahko pade tudi nekaj dežnih kapelj.

Potem ko se bo v sredo malenkost ohladilo, bo v drugi polovici tedna znova prevladovalo suho vreme. Vse topleje bo. Ne bo pa se segrelo tako kot v preteklih dneh, je povedal Velkavrh.

Prihodnji teden spet pod ničlo?

Po izredno visokih temperaturah, ki nas bodo razvajale tudi v prihodnjih dneh, vremenske napovedi za začetek prihodnjega tedna kažejo na “izrazito ohladitev”. “Kako izrazita bo ohladitev, je za zdaj težko reči,” je pojasnil Velkavrh, ki upa, da “ne bo tako izrazita, kot zaenkrat kaže”.

Trenutno kaže, da bi se lahko prihodnji teden v jutro zbudili celo s temperaturami pod ničlo, kar ni prav nič obetavnega za kmete in sadjarje. Temperature pod lediščem lahko pomenijo tveganje za morebitne poškodbe zaradi pozebe na kmetijskih rastlinah. V toplem vremenu, ko rastline “hitijo” z rastjo, so namreč še posebej ranljive za pozebo, je dejal Velkavrh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje