Na Kredarici zapadlo skoraj pol metra snega, na Kaninu zaprli smučišče

Slovenija 05. Jan 202215:17 > 22:07 1 komentar
Sneg Logarska dolina
Arso

Hladna fronta je popoldan dosegla našo državo. Naprej je snežilo na gorskih prelazih z Avstrijo in v nekaterih alpskih dolinah. V zadnjih 12 urah je največ snega zapadlo na Kredarici. Po napovedih bo v nižinah zapadlo med petimi in desetimi centimetri snega.

Hladna fronta in padavine so popoldne dosegle Slovenijo. Najprej je snežilo na gorskih prelazih z Avstrijo in v nekaterih alpskih dolinah, je popoldan objavila meteorološka služba Agencije RS za okolje (Arso).

V nižinah bo zapadlo od pet do deset centimetrov snega, v višjih legah pa bo snežna odeja debela med 20 in 25 centimetri snega.

Padavine so se na severu Slovenije že okrepile, zapihal je veter severnih smeri, temperatura pa zaradi dotoka hladnejšega zraka v višinah hitro pada, poroča Neurje.si. Dodaja, da se meja sneženja v bližini meje z Avstrijo naglo spušča.

Po Arsovih podatkih je za zdaj največ snega zapadlo na Kredarici, in sicer 47 centimetrov v 12 urah. Na Kaninu so zaradi napovedi obilnega sneženja zaprli smučišče, saj ne morejo zagotoviti varnosti na smučišču.

Sneg se ponekod po državi že oprijema cestišča. Na prometnoinformacijskem centru ob nepredvidljivih razmerah na cesti pozivajo k strpni vožnji, na pot je potrebno kreniti prej kot običajno.

Podatki o snežni odeji ob 19. uri:

Snežna odeja
ARSO

Le na Primorskem napovedan dež

Ponoči bo snežilo v večjem delu Slovenije, le po nižinah Primorske deževalo. V bližini morja lahko tudi zagrmi.

Na Primorskem bo zapihala močna burja, ki bo proti jutru počasi slabela, napoveduje Arso.

Kranjska Gora Kranjska Gora
Kranjska-gora.si
Rateče Rateče
Promet.si
Rateče Rateče
Promet.si

Opozorilo pred močno burjo in snežnimi plazovi

Arso je zaradi močnejše burje za danes zvečer in ponoči izdal tudi oranžno opozorilo.

Na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo velja prepoved prometa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, na regionalni cesti Razdrto – Podnanos – Vipava – Ajdovščina – Selo pa prepoved prometa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Zvečer in v noči na četrtek bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem dosegali hitrost od 100 do 120 kilometrov na uro. Burja bo na prehodu med Notranjsko in Primorsko ter v višje ležečih krajih Primorske gradila snežne zamete, proti jutru pa bo začela slabeti.

V visokogorju se bo povečala nevarnost snežnih plazov.

Kanin
Spletna kamera

Kje bo zapadlo največ snega?

V večjem delu države naj bi do jutra zapadlo od pet do 15 centimetrov snega. Največ ga bo zapadlo v visokogorju, kjer bo do jutra lahko 50-centimetrska snežna odeja novega snega. Na Notranjskem in v višje ležečih predelih Gorenjske, Koroške in Dolenjske bo zapadlo od 15 do 30 centimetrov, piše na spletni strani Neurje.si.

Manjša količina snega lahko zapade tudi v Podravju, Prlekiji, v Halozah, Posavju ter v nekaterih nižjih predelih Ljubljanske kotline in osrednje Savinjske regije.

Poglejte tudi, kaj kaže radarska slika padavin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje