V avtonomno cono Plac v četrtek prihajajo predstavniki DUTB

Slovenija 15. Nov 202216:08 10 komentarjev
avtonomna cona, plac
N1

V prostorih zapuščene stavbe na Linhartovi cesti 43 že od septembra deluje Participativna ljubljanska avtonomna cona Plac. Člani avtonomne cone v objektu, ki je v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), organizirajo številne dogodke in javno kuhinjo. DUTB bo v četrtek v prostore na Linhartovi 43 poslal svoje predstavnike, kot so zatrdili za N1, pa bo šlo za tehnični pregled objekta brez prisotnosti policije.

Člani Participativne ljubljanske avtonomne cone (Plac) od septembra naprej javno zasedajo stavbo na Linhartovi cesti 43. Prostori na tem naslovu so v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in so bili po navedbah predstavnikov Placa dolgo časa zanemarjeni. Kot so za medije dejali ob septembrskem prvem vstopu v Plac (tako so prostore poimenovali), so se odločili, da s samoorganizirano delovno akcijo prostorom vrnejo življenje.

Kot so sporočili danes, pa so s strani DUTB pred kratkim prejeli “grozilno pismo”, v katerem so v družbi napovedali, da bodo njihovi predstavniki v četrtek dopoldan vstopili v Plac. “Ljubljanska avtonomna participativna cona ima stavbo na Linhartovi 43 v mirni posesti, zato bomo vsake aktivnosti na tej lokaciji s strani slabe banke brez našega soglasja razumeli kot motenje posesti in bomo temu primerno ukrepali,” so na tiskovni konferenci povedali predstavniki avtonomne cone.

Po njihovih navedbah naj bi DUTB zahteval, da bi posamezniki za uporabo objekta mesečno plačevali 6.000 evrov, kar je po njihovem mnenju neutemeljena zahteva za objekt, ki je bil vrsto let zapuščen.

Predstavniki avtonomne cone pomoč pričakujejo tudi od vseh vladnih strank. “Direktno apeliramo na predsednika vlade Roberta Goloba, naj se aktivno zavzame proti grožnjam slabe banke in njenim nadaljnjim destruktivnim potezam,” so dejali in podobno zahtevali tudi od ostalih dveh koalicijskih strank. V primeru, da jih vlada in koalicijske stranke ne bodo uspešno zaščitile, bodo to razumeli “kot izraz nadaljevanja avtoritarne in nasilne politike”.

DUTB: Šlo bo za tehnični pregled

“DUTB ne namerava nikogar odstranjevati, temveč zgolj izvesti tehnični pregled. Seveda le s strokovnjaki in nikakor ne s policijo,” so glede četrtkovega obiska Linhartove 43 za N1 povedali v družbi. Kot so še zapisali, je DUTB kot lastnica dolžna objekt pregledati z varnostnega vidika, saj ocenjuje, da ni varen za bivanje. Dodali so, da so predstavnike Placa večkrat prosili za termin pregleda, ki bi ustrezal obema stranema, nato pa so izbrali termin, ki najbolj ustreza pogojem pregleda. “Sicer je pa vsaj nenavadno, da je objekt zaprt le za njenega lastnika,” so še zapisali v odzivu.

V Družbi za upravljanje terjatev bank so poudarili, da je pismo, ki so ga poslali predstavnikom Placa, podlaga za sodelovanje. V njem naj bi po njihovih navedbah bilo opozorilo, da skupnost v objektu biva nezakonito in brez soglasja DUTB za uporabo, družba pa naj bi od predstavnikov avtonomne cone želela dobiti še pojasnilo o nastalih stroških. Med ključnimi poudarki naj bi bila še potreba po identifikaciji predstavnikov Placa, izvedba tehničnega pregleda objekta in pripravljenost na pogovore skupaj s predstavniki kabineta predsednika vlade.

avtonomna cona, plac avtonomna cona, plac
N1
avtonomna cona, plac avtonomna cona, plac
N1
avtonomna cona, plac avtonomna cona, plac
N1
avtonomna cona, plac avtonomna cona, plac
N1
avtonomna cona, plac avtonomna cona, plac
N1
avtonomna cona, plac avtonomna cona, plac
N1
avtonomna cona, plac avtonomna cona, plac
N1
avtonomna cona, plac avtonomna cona, plac
N1

V pismu naj bi DUTB predstavnikom avtonomne cone poslal še informacijo o stroških za vodo, elektriko in drugih stroških uporabe, ki jih s svojim delovanjem ustvarjajo. Družba je v pismu obenem sporočila, kakšni so dodatni stroški za uporabnino objekta in nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za pretekli mesec. “Ker so se predstavniki Placa vselili samovoljno, je najmanj, kar morajo kot zreli državljani storiti, da sprejmejo odgovornost za bivanje v objektu,” so zapisali pri DUTB.

Objekt je po navedbah družbe sicer namenjen rušenju, na zemljišču pa je načrtovana gradnja stanovanjskih objektov ter objektov za starostnike.

V opuščenih prostorih uredili knjižnico, javno kuhinjo in prostor za dogodke

V prostorih, ki so jih po zasedbi očistili in uredili, sedaj člani Participativne ljubljanske avtonomne cone organizirajo številne dogodke. Kot so dejali, v prostorih organizirajo javno kuhinjo, z doniranimi knjigami pa so si uredili knjižnico. V kletnih prostorih imajo telovadnico, kjer potekajo zastonjski tečaji samoobrambe, borilnih veščin in joge.

V osrednjem prostoru, kjer je pred tem bila menza Cestnega podjetja Ljubljana, pa organizirajo koncerte, debate in projekcije filmov. Po pripovedovanjih nekaterih članov se trudijo k sodelovanju pritegniti tudi okoliške prebivalce.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje