Skvoterji DUTB pozivajo, naj nadnje ne pošilja več policije

Slovenija 06. Sep 202211:53 10 komentarjev
Plac
Borut Živulovič/BOBO

"Stavba na Linhartovi cesti 43 je bila vrsto let zapuščena, zanemarjena in brez življenja," so v izjavi za javnost pretekli konec tedna sporočili iz Participativne ljubljanske avtonomne cone, zato so se odločili, da s samoorganizirano delovno akcijo prostorom vrnejo življenje. Družba za upravljanje terjatev bank, ki je lastnik stavbe, trdi, da so novi uporabniki "nepremičnino nepooblaščeno in protipravno zasedli". Uporabnike tako imenovanega "Placa" je obiskala tudi policija.

“Več kot sto ljudi je pomagalo pri javnem odprtju zanemarjenih in umazanih prostorov na Linhartovi cesti 43 ter opremljeni z metlami, orodjem in vrečami za smeti začelo graditi novo vizijo skupnostnega prostora, ki bo na voljo tistim, ki jim pripada – prebivalkam in prebivalcem, ki si želijo čas preživljati, ne da bi konzumirali znotraj potrošniške družbe. Za vse, ki želijo ustvarjati avtonomno kulturo. Prazne stavbe služijo kapitalu. Mi bomo te napolnili z življenjem,” so sporočili iz Participativne ljubljanske avtonomne cone.

Prostor na Linhartovi cesti 43 je po njihovih besedah že dolgo propadal, včasih je tam delovala ljudska menza. Odločili so se, da prostoru dajo novo vsebino, saj Ljubljana potrebuje prostore, v katerih si ljudje lahko zamišljajo drugačen svet, gradijo bolj vključujočo in organizirano družbo ter vzpostavljajo enakopravne odnose, ki niso podvrženi zahtevam trga, konkurence in kapitala ali pa so omejeni z zahtevami birokracije, oblasti ali evropskih projektov.

Po pregledu prostorov so začeli tako imenovano samoorganizirano delovno akcijo, med katero so pometli polomljeno steklo po tleh, odmašili so stranišča in vodotoke, počistili ploščice in stene toaletnih prostorov. Na dvorišču so odstranili zaraščeno grmičevje, pograbili listje, odžagali odvečne veje, s tem pa so “dvorišču vrnili prvotno namembnost”.

Plac
Borut Živulovič/BOBO

Kot so še zapisali v izjavi za javnost, so se med delovno akcijo predstavili tudi sosedom. Odnesli so tudi letake, kamor so napisali svoje želje in ideje, da bi se s sosedi lažje pogovarjali in jih tako povabili medse. “Lokalna skupnost je izrazila podporo, nekateri so že pomagali pri postavljanju ograje, izrazili željo, da bi tudi sami sodelovali pri projektu,” so zapisali.

Lastnik stavbe je Družba za upravljanje terjatev bank

V Participativni ljubljanski avtonomni coni trdijo, da je upravljalec in lastnik stavbe na Linhartovi cesti 43, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), prostore upravljal “kot svinja z mehom”.

Po njihovem mnenju je bil prostor k DUTB prilastninjen z javnim denarjem, DUTB pa je dovolila, da je prostor več let propadal. “DUTB je dovolila, da se je prostor pogrezal sam vase, gnil in se utapljal v smradu, vlagi in gnilobi. Takoj ko smo prostoru dali novo življenje, pa so nad nas začeli pošiljati policijo,” so zapisali. Dodali so, da so tudi policisti ugotavljali, da na mestu ni nobene kršitve, a da jih vseeno “nadlegujejo in popisujejo” med pometanjem, kuhanjem in pogovori.

Plac
Borut Živulovič/BOBO

Uporabnike je tudi v nedeljo obiskala policija. Kot navajajo v Participativni ljubljanski avtonomni coni, so policisti nasilno vstopili v prostor in pri tem grobo odrinili dva uporabnika. Ob tem naj bi se policisti vedli nekorektno in nespoštljivo, uporabnikom pa naj ne bi pokazali naloga za preiskavo prostorov.

Kaj pravi policija?

Kot so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana, so bili 3. septembra popoldne obveščeni o vlomu na Linhartovi 43, policisti pa so nato na kraju ugotovili, da je bilo tam več deset ljudi, ki so vstopili v zapuščen objekt in ga želeli naseliti. Policisti niso zaznali “uradno pregonljivih kaznivih dejanj”, prav tako niso mogli ugotoviti točnega lastništva objekta.

Naslednji dan se je na policiji oglasil tudi predstavnik lastnika objekta na Linhartovi cesti in si skupaj s policijo ogledal objekt. “Policisti so v objekt vstopili skupaj s predstavnikom lastnika objekta na miren način. Vse navedbe o nekorektnosti postopkov policistov so neosnovane, saj so policisti postopek vodili profesionalno, strokovno in vljudno,” so v odzivu na navedbe uporabnikov “Placa” odgovorili policiji.

DUTB: “Nepremičnino so nepooblaščeno in protipravno zasedli”

V DUTB so v odzivu zapisali, da je nepremičnina na Linhartovi ulici, ki so jo v soboto “nepooblaščeno in protipravno zasedli predstavniki Placa”, namenjena za prodajo ali nadaljnji razvoj. Objekti na zemljišču so nefunkcionalni in zaradi izjemno slabega stanja namenjeni rušenju, zato bi bilo vlaganje sredstev vanje neracionalno.

DUTB je bila v soboto obveščena o “vdoru skupine državljanov v njen objekt” in je v skladu s svojimi dolžnostmi o tem obvestila varnostno službo in policijo. Ta je ugotovila, da so uporabniki prostorov nepooblaščeno vstopili v objekt, deloma očistili prostore in začeli nelegalno uporabljati električne ter vodne vire. Po informacijah DUTB je ogled policije potekal mirno, tudi nasilja ni bilo.

DUTB želi objekt na Linhartovi 43 prodati, tam naj bi bila predvidena tudi gradnja večstanovanjskega objekta ali oskrbovanih stanovanj. Objekt, v katerega so se naselili uporabniki “Placa”, pa je, kot navajajo v DUTB, namenjen rušenju, zaradi azbestne strehe pa je tudi nevaren za bivanje ljudi.

“Vsekakor pa očitano slabo stanje določenega objekta ne more biti ne razlog ne podlaga, da si manjša skupina državljanov jemlje pravico prevzemanja nepremičnine v lasti države, torej vseh državljanov,” so dodali.

Kot so še zapisali, DUTB nastale razmere proučuje in bo na podlagi ugotovljenih dejstev in pravnih možnosti ustrezno ukrepala.

Uporabniki prostorov na Linhartovi cesti pozivajo vlado k podpori

“Od Vlade Republike Slovenije, ministrstva za kulturo in koalicijskih partnerjev pričakujemo, da nas pri naših namenih podprejo, da nam pomagajo graditi zdravo in odprto družbo. Navsezadnje še dobro pomnimo vašo predvolilno obljubo: da podpirate obstoječe in nove avtonomne prostore, ne pa da nadnje pošiljate represivne organe,” so vlado Roberta Goloba pozvali v Participativni ljubljanski avtonomni coni.

Kot navajajo, bodo delovali po demokratičnih načelih soupravljanja in vključujočega sodelovanja, da bodo lahko zagotavljali varen prostor za različne socialne in kulturne aktivnosti ter za delovanje različnih družbenih skupin. V prostorih na Linhartovi cesti bodo izvajali številne aktivnosti in prirejali dogodke: nekomercialne projekcije filmov, skupnostne večerje, delavnice za otroke, okrogle mize, umetniške in fotografske razstave. Načrtujejo pa tudi vzpostavitev ljudske knjižnice.

Plac Plac
Borut Živulovič/BOBO
Plac Plac
Borut Živulovič/BOBO
Plac Plac
Borut Živulovič/BOBO
Plac Plac
Borut Živulovič/BOBO
Plac Plac
Borut Živulovič/BOBO
Plac Plac
Borut Živulovič/BOBO
Plac Plac
Borut Živulovič/BOBO
Plac Plac
Borut Živulovič/BOBO

“Poskušali bomo vzpostaviti prostor za vse, ki jih je družbenopolitična ureditev odrinila na stran in jim odvzela infrastrukturo za njihovo kulturno-politično udejstvovanje ter uresničevanje njihovih prizadevanj,” še pravijo.

Ob tem pa so DUTB še pozvali, naj nadnje več ne pošiljajo policije in varnostnikov. Kot menijo v Placu, ima DUTB zdaj “zgodovinsko priložnost, da naredi nekaj dobrega”. “Čas je za nov avtonomni prostor. Čas je za drugačno, odprto, vključujočo in svobodno Ljubljano,” so sklenili svoj zapis.

Ministrstvo za kulturo upa, da bodo z uporabniki in lastnikom našli rešitev za nastale razmere

Na ministrstvu za kulturo si po poročanju STA prizadevajo zagotavljati ustrezne pogoje delovanje za vsa področja kulture. Kot so še zapisali v odgovoru, se zavedajo tudi drugih prostorskih problematik, ki še posebej pestijo mlade ustvarjalce, ki želijo ustvarjati neodvisno in zunaj obstoječih institucij. Menijo še, da so takšni prostori pomemben poligon kreativnega delovanja ter avtonomna središča neodvisnega kulturnega ustvarjanja, socialnih politik, družbenih gibanj in vseživljenjskega izobraževanja izven institucij.

“V tej luči tudi razumemo in podpiramo prizadevanja mladih kulturnic in kulturnikov ter ostalih uporabnic in uporabnikov po začasni rabi novoustanovljenega avtonomnega prostora Participativna ljubljanska avtonomna cona Plac na Linhartovi 43,” so zapisali.

Ob tem so izrazili upanje, da bo med začasnimi uporabniki in lastnikom vzpostavljen dialog za skupno rešitev nastalih razmer, sami pa si bodo prizadevali za”oblikovanje ustreznih ukrepov, ki bodo dolgoročno razreševali tako prostorske stiske ustvarjalcev in ustvarjalk kot generacijski prepad na polju kulture”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje