V celjski bolnišnici vse več napadov na osebje: pacient grozil z nožem in smrtjo

Bolnišnica Celje
N1

Minulo soboto je pacient na kardiološkem oddelku Splošne bolnišnice Celje z nožem in smrtjo grozil zdravstvenemu osebju. Posredovala je varnostna služba in preprečila nadaljnje nasilje. Iz bolnišnice sporočajo, da število verbalnih in fizičnih napadov na zaposlene narašča, od januarja so jih obravnavali deset več kot v istem obdobju lani.

Iz Splošne bolnišnice Celje poročajo o naraščajočem številu verbalnih in fizičnih napadov na zdravstveno osebje. Od odmevnega januarskega napada na dva zaposlena do danes so imeli 21 podobnih dogodkov, kar je po njihovih besedah deset napadov več kot v istem obdobju lani.

Zadnji se je zgodil minulo soboto, ko je pacient na kardiološkem oddelku z nožem in smrtjo grozil zdravstvenemu osebju. Ob prihodu varnostne službe sta varnostnika pacientu odvzela nož ter ga s pomočjo zdravstvenega osebja umirila in preprečila nadaljnje fizično nasilje, so zapisali predstavniki celjske bolnišnice.

“Razumemo tesnobo in frustracije zaradi morebitnega dolgega čakanja na obravnavo in izvide, a nasilje ni in nikoli ne bo pravi odgovor za reševanje kakršnihkoli problemov,” so sporočili in dodali, da vsakodnevno izboljšujejo komunikacijo na vseh področjih ter delajo vse v svoji moči, da pacientom zagotovijo čim bolj kakovostno zdravljenje.

“Nasilje v zdravstvenih ustanovah ni sprejemljivo in v strah ter negotovost spravlja tako zdravstveno osebje kot tudi ostale paciente, ki so priča takim dogodkom,” so sporočili in se zahvalili osebju, ki “kljub stresnim situacijam skrbno in vestno opravlja svoje delo”, ter pacientom za zaupanje.

Spomnimo, da je januarja letos pretresel incident v urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje, ko sta bila napadena in poškodovana dva tamkaj zaposlena. Med drugim sta utrpela lažje poškodbe roke, zlomljen nos in miokardni infarkt. V celjski bolnišnici pravijo, da sta pretresljivemu dogodku takoj sledila okrepitev varnostnega sistema in sprejetje izboljšav za zagotavljanje varnosti tako sodelavcev kot pacientov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.