V Celju od ponedeljka ambulanta za neopredeljene, v Idriji nadomestna ambulanta

Slovenija 11. Jan 202315:01 > 15:26 1 komentar
Splošna bolnišnica Celje
Žiga Živulovič jr./BOBO

Na Celjskem je brez izbranega zdravnika 2945 ljudi. Ambulanta za neopredeljene paciente bo predvidoma začela delovati v ponedeljek. V ZD Idrija medtem dejavnost ambulante za neopredeljene bolnike izvajajo v nadomestni ambulanti, ki so jo vzpostavili že lani kot odgovor na veliko pomanjkanje zdravnikov družinske medicine. Na Koroškem odprtja ambulante za neopredeljene ni na vidiku.

V Zdravstvenem domu (ZD) Celje pripravljajo vse potrebno za organizacijo ambulante za neopredeljene, ki bo delo začela predvidoma v ponedeljek. Trenutno urejajo administrativno-kadrovske zadeve in čakajo na ureditev tehničnih zahtev s strani zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Kot so še sporočili iz ZD Celje, bodo glede na kadrovske zmožnosti lahko začeli s peturnim delom od ponedeljka do četrtka. Ena ura na dan bo namenjena nenaročenim bolnikom, štiri ure na dan pa naročenim bolnikom v ambulanti za neopredeljene. Ambulanta bo imela določen ordinacijski čas, svojo telefonsko številko in elektronski naslov. V ambulanti bodo dosegljivi v ordinacijskem času, izven tega časa pa se bodo bolniki v primeru nujnih stanj lahko obrnili na najbližjo urgentno ambulanto.

Po torkovem sestanku uprave ZD Celje z zaposlenimi je v ambulanti za neopredeljene pripravljenih prostovoljno sodelovati devet zdravnikov družinske medicine, en specializant četrtega letnika medicinske fakultete, 13 srednjih medicinskih sester in šest administratorjev.

V Idriji zdravnikov manjka že dalj časa, kadrovska vrzel vse večja

V ZD Idrija medtem dejavnost ambulante za neopredeljene bolnike izvajajo v nadomestni ambulanti, ki so jo vzpostavili že lani kot odgovor na veliko pomanjkanje zdravnikov družinske medicine. V tej ambulanti poleg pacientov, ki so trajno ostali brez osebnega zdravnika, obravnavajo tudi tiste, ki so brez zdravnika začasno.

Idrija
Srdjan Zivulović/BOBO

Po seznamu, na katerem je ministrstvo za zdravje objavilo število ambulant za neopredeljene bolnike oziroma za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika, ZD Idrija pripada ena tovrstna ambulanta z 0,20 programa splošne oziroma družinske medicine, kar pomeni delovanje ambulante osem ur tedensko.

V ZD Idrija, ki izvaja primarno zdravstveno dejavnost na območju občin Idrija in Cerkno, se kljub prizadevanjem že več direktorjev, da bi pridobili zlasti nove zdravnike splošne medicine, kadrovska vrzel iz leta v leto povečuje, saj tega kadra na trgu dela ni. Lani, ko je zaradi upokojitve za stalno, zaradi porodniškega dopusta pa začasno, ostal še brez dveh splošnih zdravnic, so tako vzpostavili nadomestno ambulanto.

Kot so še pojasnili v ZD Idrija, imajo trenutno 6,8 zdravnika splošne medicine, potrebovali bi jih 9,36. V ambulantah splošne medicine, nujne medicinske pomoči in specialističnih ordinacijah imajo skupaj redno zaposlenih 10,2 zdravnika, potrebovali bi jih 21,2. Manjka jim torej kar polovica zdravnikov različnih specializacij. Pomanjkanje kadra rešujejo z dodatno obremenitvijo obstoječih zdravnikov in pogodbenimi sodelavci.

Na Koroškem za zdaj brez ambulante za neopredeljene

V ZD Ravne na Koroškem, kjer je ministrstvo za zdravje predvidelo kar pet ambulant za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika, za zdaj ne bodo vzpostavili nobene, do predlaganih rešitev so tudi kritični. “V dogovoru z zaposlenimi zdravnicami in zdravnikom ocenjujemo, da vzpostavitev ambulante za neopredeljene ni ustrezna rešitev. Če se bo v prihodnje izkazalo, da je potrebna, se bomo dogovorili,” je za STA pisno pojasnil direktor ZD Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik.

Na območju Mežiške doline, ki ga pokriva ta zdravstveni dom, je po njegovih podatkih okoli 6000 bolnikov, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika. “Vse, ki so se želeli opredeliti, so zdravnice v krajih stalnega ali začasnega bivališča tudi opredelile,” je pojasnil. Do predloga ministrstva za zdravje glede vzpostavitve t. i. ambulant za neopredeljene je sicer kritičen. Meni, da s tem pristojni v sistem vnašajo več škode kot koristi.

“V ZD Ravne z dodatnim delom zaposlenih in upokojenimi zdravniki omogočamo dostopnost do storitev tudi vsem osebam, ki formalno nimajo izbranega zdravnika v ambulantah, kjer so ga prej imele. Rešitve niso univerzalne in primerne za vse, menim, da bi morali začasno zdravniki primarne ravni svojo dejavnost porazdeliti med vse zavarovance uravnoteženo. Dolgoročna rešitev pa je realna, ko bomo ob sistemu dela, ki ga imamo, imeli dovolj zdravnikov,” je še poudaril Pušnik.

Na Koroškem poleg ravenskega na primarni ravni delujejo še trije zdravstveni domovi in nekaj koncesionarjev. Ministrstvo za zdravje za ZD Dravograd ni predvidelo ambulante za neopredeljene, po eno pa je predvidelo za ZD Radlje ob Dravi in ZD Slovenj Gradec.

“Po naši oceni v mreži ZD Radlje ob Dravi nimamo veliko oseb, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, zato zaenkrat ambulante za neopredeljene osebe ne bomo organizirali. Trudimo se, da zagotovimo opredelitev v eni izmed ambulant, bodisi v javnem zavodu ali pri zasebniku. Če se bodo pojavile večje potrebe, bomo o organizaciji razmisli,” je za STA pojasnila direktorica ZD Radlje ob Dravi Lidija Golob. Ob tem pa je izpostavila problem zagotavljanja kadra, ki bi delal v tej ambulanti, saj so po njenih besedah vsi zdravniki že sedaj zelo obremenjeni v rednem delu. Problem je tudi prostorski, vendar bodo to reševali, če bo ambulanto treba organizirati.

Urban Kolman/BOBO

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki jih je navajal časnik Večer, je bilo konec lanskega decembra v izpostavi Radlje 1862 oseb brez izbranega osebnega zdravnika. “Vedeti moramo, da je na našem območju veliko oseb, ki delajo v sosednji Avstriji in imajo tam izbranega osebnega zdravnika ali pa ga niti ne želijo izbrati,” pa je v zvezi s tem navedla Golob.

Glede zagotavljanja zadostnega števila zdravnikov v ZD Radlje ob Dravi pa je zapisala še, da situacijo obvladujejo “na spodnji meji”. Želijo si najmanj dva zdravnika družinske medicine in dva pediatra. Imajo pa trenutno specializantki iz družinske medicine in specializantko iz pediatrije.

V ZD Slovenj Gradec po zadnjih podatkih direktorice Marjete Vaupot ne bodo vzpostavljali ambulante za neopredeljene, ampak bodo v prihodnjih dneh odprli novo ambulanto z nosilcem dejavnosti družinske medicine. “S tem bomo lahko pacientom zagotavljali kontinuirano obravnavo v ambulanti,” je dodala. Poleg tega so pred tem že z novim letom pridobili zdravnico in zdravnika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje