V Centru Rog bodo prepotrebne prostore dobili tudi študenti ljubljanske univerze

Slovenija 22. Jun 202315:24 2 komentarja

Center Rog bo svoja vrata odprl oktobra. Že zdaj pa so sklenili sodelovanje z ljubljansko univerzo. Za študente bo to velika pridobitev, je povedal rektor, saj so fakultete raztresene po mestu, skupnih prostorov pa jim primanjkuje. V Rogu so danes tudi razstavili klubske mizice, ki so jih oblikovali študenti likovne akademije, po odprtju centra pa jih bodo obiskovalci lahko izdelali sami.

V središču Ljubljane, kjer je nekoč stala znamenita tovarna koles, Center Rog dobiva novo podobo. Gradbena dela so v polnem teku, kreativno središče bodo odprli oktobra. Za ustvarjalce in meščane bo skupno odprtih skoraj 9.000 kvadratnih metrov prostorov, pred centrom pa bo 8.000 kvadratnih metrov velik park.

Že zdaj pa je Center Rog sklenil sodelovanje z ljubljansko univerzo. To med drugim vključuje uporabo pedagoške učilnice ter 300 ur dela v skupnostnih delavnicah na prenovljeni lokaciji. Partnerstvo je namenjeno izmenjavi znanj, povezovanju fakultet z lokalnim okoljem, večji dostopnosti izdelovalnih znanj in orodij ter pridobivanju tehničnih veščin.

Rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič je povedal, da je za njihove študente to pomembna pridobitev. “Vemo, da je Univerza v Ljubljani raztresena po mestu, tako da nam manjkajo skupni prostori,” je poudaril. Univerza bo po pogodbi imela poln dostop do različnih prostorov. “Zelo pomembna je posebna predavalnica oziroma delavnica, ki bo ves čas na voljo univerzi, tako da jo bodo lahko fakultete ali akademije izkoriščale, kadar bodo potrebovale prostore za dodatne projekte, kjer nimajo svojih prostorov. Ali pa, ko bodo želeli narediti projekte skupaj z več članicami univerze,” je opisal rektor. Dodal je, da ima Center Rog širši pomen za mesto in njegove prebivalce, del njega pa bo s to pogodbo postala tudi univerza.

Direktorica Centra Rog Renata Zamida je povedala, da so sodelovanja zelo veseli in da fakultete kažejo veliko zanimanje za izvedbo določenega dela svojih pedagoških in tudi dodatnih programov v njihovih prostorih. “Ti na neki način predstavljajo nevtralen prostor, kjer se lahko fakultete tudi med seboj neobremenjeno srečujejo, ustvarjajo, izmenjujejo znanja,” je dejala direktorica.

Študenti oblikovali mizice

Študenti se bodo v Center Rog lahko vključevali tudi prek programov. Med drugim bo program Mladi Rog mladim na prehodu iz šolskega v profesionalno življenje eno leto omogočal uporabo prostora za coworking, delavnic in orodij ter jim nudil mentorsko podporo za razvoj njihovih kreativnih idej v prototipe in izdelke.

V Centru Rog bo prostor dobila tudi nova enota Mestne knjižnice Ljubljana, ki bo imela ob splošni knjižnici tudi nekaj specializiranih polic za gradivo s področij, na katera se osredotočajo. “To so modno, produktno in industrijsko oblikovanje, inženirstvo, arhitektura, uporabna umetnost v najbolj žlahtnem smislu, rokodelstvo, urbano rokodelstvo in podobno,” je naštela Zamida.

Center Rog Center Rog
N1
Center Rog Center Rog
N1
Center Rog Center Rog
N1
Center Rog Center Rog
N1
Center Rog Center Rog
N1
Center Rog Center Rog
Center Rog (Foto: N1)

Prvi projekt sodelovanja študentov z Rogom se je že odvil. V prostorih centra so razstavili klubske mizice, ki so jih zasnovali in izdelali študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Mizice bodo svoje mesto dobile v steklenem prizidku. Po načrtih, ki bodo dostopni prek odprte kode in so jih prispevali njihovi avtorji, si bodo mizice v mizarski delavnici lahko iz različnih materialov izdelali tudi uporabniki Centra Rog. Več o tem v videu na vrhu članka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje