V četrtek bodo potniki lahko brezplačno potovali z vlakom

Slovenija 19. Sep 202212:46 1 komentar
Vlak KISS
Borut Živulović/BOBO

Vsem, ki se bodo ta četrtek na pot odpravili z vlakom, za vozovnico ne bo treba odšteti ničesar, je ob evropskem tednu mobilnosti napovedal infrastrukturni minister Bojan Kumer, ki vse vabi, da vlake uporabljajo vse leto.

V okviru evropskega tedna mobilnosti bo železniški potniški promet ta četrtek brezplačen, je napovedal infrastrukturni minister Bojan Kumer. “Vse vabim k uporabi vlakov, pa ne samo v četrtek, ampak vse leto,” je dejal.

Kumer z velikim veseljem opaža pozitiven trend v Sloveniji, saj število kilometrov, ki jih opravimo na trajnostni način, po njegovih besedah narašča, na drugi strani pa se zmanjšuje število kilometrov z vozili na fosilna goriva. “To je tudi namen in poslanstvo našega ministrstva,” je dejal.

K evropskemu tednu mobilnosti je letos po njegovih besedah pristopilo že več kot 100 slovenskih občin. “Smo na dobri polovici poti. Tudi na ministrstvu se trudimo ozaveščati, obveščati in pozitivno nagovarjati družbo k uporabi trajnostnih oblik mobilnosti,” je dodal.

Da je prostora za napredek še precej, je ocenila državna sekretarka na infrastrukturnem ministrstvu Alenka Bratušek. Kot je opozorila, namreč prebivalci Slovenije 70 odstotkov vseh poti še vedno naredijo z avtomobilom, pri čemer je v dveh tretjinah teh voženj v avtomobilu en potnik, polovica teh poti pa je krajša od dveh kilometrov.

Trajnostna mobilnost je po njenih besedah ena od prioritet ministrstva v tem mandatu, ob čemer se je zahvalila Slovenskim železnicam, “da so hitro razumeli, kaj je razlog za naš predlog, da v okviru tedna mobilnosti zagotovimo en dan brezplačnih prevozov z vlaki”. “Ljudi želimo prepričati in jim pokazati, da se z uporabo javnega prevoza da priti skozi dan, skozi vse obveznosti, ki jih imamo,” je poudarila.

Generalni direktor Slovenskih železnic (SŽ) Dušan Mes pa je izpostavil, da je trajnostna mobilnost povezana s kakovostjo. “To je tista stvar, ki je osnova, da lahko potnike še v večjem številu privabimo na javni potniški promet, posledično tudi na železnice,” je poudaril.

Mes se je ministrstvu zahvalil, da je SŽ doslej uspelo kupiti 52 novih vlakovnih garnitur, ob tem pa spomnil, da se te dni zaključuje razpis za novih 20, tako da bodo imele SŽ že do konca leta 2024 72 novih garnitur. “To je eden od korakov, ki bistveno vpliva na to, da bo javni prevoz bolj udoben, prijeten,” je ocenil.

Prav tako je pozdravil ukrepe države, da bo javni potniški promet tudi ekonomičen. “Cene vozovnic se nižajo, določene skupine imajo tudi brezplačen javni prevoz,” je navedel. Hkrati je pozdravil tudi investicije, ki bodo znatno prispevale k boljši kakovosti potniškega prometa.

“Ker se večina investicij začne v kratkem, verjetno se že prihodnje leto začne graditi tudi novo glavno postajališče v Ljubljani, je to garancija, da bo javni potniški promet v Sloveniji naredil še večjo stopnico in bo dohitel tudi tiste države, s katerimi se hočemo primerjati, kot so Avstrija, Švica in Nemčija,” je sklenil Mes.

Kumer je dodal, da namerava država od leta 2014 do konca naslednjega leta sofinancirati oz. financirati več kot 100 projektov trajnostne mobilnosti v znesku prek 250 milijonov evrov, kar pomeni 12,5 evra na prebivalca letno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.