V drugi polovici januarja lahko pričakujemo javni razpis za najem stanovanj

Slovenija 26. Dec 202113:44 > 13:45 0 komentarjev
Kurilna sezona
BOBO

Stanovanjski sklad naj bi v drugi polovici januarja objavil javni razpis za najem stanovanj, po prvih prejetih ponudbah pa predvidoma februarja še razpis za podnajem.

Stanovanjski sklad RS bo 1. januarja začel izvajati javno službo najema stanovanj na trgu in njihovega oddajanja v podnajem upravičencem. Javni razpis za najem stanovanj bo predvidoma objavljen v drugi polovici januarja, po prvih prejetih ponudbah pa bo sklad objavil tudi razpis za podnajem, predvidoma v februarju, so povedali na skladu.

Sklad se na izvajanje javne službe pripravlja od sprejema in uveljavitve novele stanovanjskega zakona junija letos. Med drugim je prilagodil sistemizacijo in uredil delovno okolje, izvedel postopke za dve novi zaposlitvi, sodeloval s pristojnim ministrstvom pri podpisu pogodb za povrnitev stroškov v letih 2021 in 2022 in pripravljal osnutke razpisov.

Potem ko je vlada minuli teden sprejela uredbo, ki podrobneje določa merila in usmeritve za izvajanje aktivnosti javnega najema, bo sklad pripravil javni razpis za najem stanovanj na trgu. Razpis, ki bo odprt stalno, bo predvidoma objavljen v drugi polovici januarja.

V prvem letu do 200 stanovanj

Kot pravijo na skladu, je v zadnjem mesecu precej lastnikov stanovanj izrazilo interes za oddajo stanovanj prek javne službe. “Predvideva se, da se bo po objavi razpisa in širšem seznanjanju javnosti interes še povečal, saj tovrstni najem za vse lastnike predstavlja najvarnejšo obliko najema stanovanj,” so dejali. Uredba predvideva, da bi lahko sklad v prvem letu delovanja na trgu najel do 200 stanovanj.

Od tega razpisa bo odvisen razpis za oddajo stanovanj upravičencem. “Po prvih prejetih ponudbah stanovanj bo sklad objavil odprti razpis za podnajem. Predvidoma bo to v mesecu februarju prihodnjega leta,” so povedali na skladu.

Prvi upravičenci bi se lahko v ta stanovanja vselili maja. “Glede na to, da postopek od prejema ponudb, njihovega pregleda, preverbe ustreznosti stanovanja in sklepanja pogodb ter nadalje preverbe ustreznosti vlog podnajemnikov terja določene tudi zakonske časovne okvirje, se pričakuje, da bi se lahko prvi upravičenci vselili v stanovanja od maja 2022 naprej,” pravijo na skladu in dodajajo, da pa bodo v nadaljevanju ti postopki tekli hitreje, saj bosta oba razpisa odprta ves čas.

Stanovanjski bloki, najemna stanovanja
BOBO

Sklad do stanovanj tudi prek najemanja od zasebnih lastnikov

Ustanovitev javne službe predvideva novela stanovanjskega zakona, ki je začela veljati 19. junija, namen pa je, da bi sklad do javnih najemnih stanovanj poleg z gradnjo in nakupom na trgu prišel tudi prek najemanja od zasebnih lastnikov. Tem bi lahko bil tovrstni način oddajanja zanimiv, ker ne bi imeli opravka med drugim s sklepanjem najemnih pogodb in vzdrževanjem ter z dogovarjanjem z najemniki.

Zakon določa, da je javni najem stanovanj dejavnost sklada, ki zaradi javnega interesa oskrbe z najemnimi stanovanji najema stanovanja na trgu in jih oddaja v podnajem po neprofitni najemnini. Sklad bo na podlagi stalno odprtega javnega razpisa najemal stanovanja na trgu za najmanj tri leta in jih oddal v podnajem za določen čas, vendar največ za čas najema. Podrobnosti je določila uredba, ki jo je vlada sprejela minuli petek. Uredba določa med drugim vsebine javnega razpisa za najem stanovanj in tudi javnega razpisa za oddajanje najetih stanovanj v podnajem upravičencem.

Določa tudi prednostne kategorije prosilcev za najem stanovanj ter način izračuna najemnine za podnajemnike in način subvencioniranja najemnine. Pri tem gre po navedbah ministrstva za okolje in prostor za odstop od siceršnje prakse pri stanovanjih, ki se oddajajo za neprofitno najemnino, saj se za subvencioniranje najemnine upoštevajo splošni pogoji za pridobitev subvencije k plačilu tržne najemnine, pri čemer upravičencem ni treba izpolnjevati pogoja o uvrstitvi na prednostno listo na zadnjem javnem razpisu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!