Testiranje za zaposlene v državni upravi ne bo več štelo

Koronavirus 16. Sep 202122:23 > 22:58 1 komentar
upravna enota
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da se za zaposlene v državni upravi s prvim novembrom ukinja pogoj T (testirani). Tisti, ki koronavirusa še niso preboleli, se bodo tako morali cepiti.

Vlada je na današnji dopisni seji izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom, ki prinaša več sprememb. Med drugim določa obveznosti osebe, ki je imela pozitiven hitri test ter razširja vrsto oseb, ki jim ni treba izpolnjevati pogoja PCT.

Kot je danes po neuradnih informacijah poročala TV Slovenija, naj bi šlo za zvišanje starostne meje, do katere PCT pogoj ni potreben, s starosti dvanajst na petnajst let.

Sprememba odloka določa tudi področja, za katere ne veljajo omejitve zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT; po poročanju TV Slovenija gre za omilitev pogojev za dostop do zdravstvenih storitev, saj je brez pogoja PCT zaenkrat mogoče dobiti le nujno zdravstveno pomoč. TV Slovenija je poročala tudi, da naj bi v primeru zaostritve epidemioloških razmer testiranje zaposlenih postalo obvezno dvakrat in ne enkrat tedensko.

Za državno upravo le še pogoj PC

Kot smo po neuradnih informacijah danes že poročali, sprememba odloka določa tudi obveznost zaposlenih v organih državne uprave, da izpolnijo pogoja prebolevnosti in cepljenja. To pomeni, da pogoj testiranja (eden od pogojev PCT) ne bo več dovolj za zaposlene v državni upravi. Zaposleni v državni upravi bodo po spremembi odloka morali izpolnjevati pogoj P (preboleli) oziroma C (cepljeni).

Kot je danes poročala TV Slovenija, bodo zaposleni v državni upravi, ki koronavirusa še niso preboleli, morali prejeti prvi odmerek cepiva do prvega oktobra, najkasneje do prvega novembra pa bodo morali biti polno cepljeni.

Organi državne uprave so med drugim ministrstva, vlada, vladne službe, upravne enote in organi v sestavi.

Kot je za POP TV pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, bo sprememba veljala za državno upravo, vojsko, policijo in tudi šolstvo. Iz vlade medtem uradno sporočajo, da bo to veljalo za “zaposlene v organih državne uprave”.

Možnost presoje, ali je lahko zagotovljeno delo od doma

V današnjih Odmevih je minister Hojs pojasnil, da bo za tiste zaposlene v državni upravi, ki ne bodo izpolnjevali pogoja PC, predstojnik presodil, ali jim lahko zagotovi delo od doma. Je pa Hojs dodal, da si za področje svojega resorja, kamor spada tudi policija, ne predstavlja, da bi svoje delo lahko opravljali od doma.

Obenem je dejal, da bo testiranje še naprej možno za tiste zaposlene v državni upravi, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti.

Kot je še sporočila vlada, bodo več informacij o spremembah predstavili na novinarski konferenci v petek, 17. septembra.

Vlada je sicer že na današnji redni seji sprejela spremembo, in sicer je sklenila, da morajo udeleženci na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih, ki se jih udeleži več kot 50 ljudi, izpolnjevati pogoj PCT. Izpolnjevanje pogoja je nujno tako v zaprtih prostorih kot tudi na odprtih površinah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje