Golob poslal odstopno izjavo Bobnar, ministrstvo bo prevzela Ajanović Hovnik

Slovenija 12. Dec 202207:45 > 13:15 0 komentarjev
Tatjana Bobnar
Žiga Živulović jr./Bobo

Premier Robert Golob je v DZ posredoval odstopno izjavo ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar. Ministrstvo za notranje zadeve bo začasno vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je premierju Robertu Golobu v petek po vrnitvi s službene poti v Bruslju poslala odstopno izjavo. Golob jo je danes poslal v DZ. Hkrati je predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič obvestil, da predlaga, da ministrstvo za notranje zadeve začasno vodi ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik, ki sodi v najožji krog Golobovih sodelavcev. Začasno vodenje ministrstva bo prevzela po tem, ko se bo DZ v sredo seznanil z odstopom Tatjane Bobnar. Vodila pa ga bo do imenovanja nove ministrice oziroma ministra, a največ tri mesece.

Več kandidatov za naslednika Bobnar

Po informacijah Dnevnika naj bi premier tudi že opravil ožji izbor morebitnih kandidatov za novega notranjega ministra. Kot navaja časnik, so med potencialnimi kandidati med drugim aktualna državna sekretarja na ministrstvu Tina Heferle in Branko Lobnikar, svetovalec predsednika republike za nacionalno varnost Boštjan Šefic ter nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Sandi Čurin. Lobnikar je sicer v četrtek po seji vlade na vprašanje, ali bo sam zasedel mesto ministra za notranje zadeve, odgovoril, da ni kandidat za to mesto in mu ga tudi nihče ni obljubil.

Ko bo predlagan, se bo kandidat za novega ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga predstavil pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora. Če bo njegova predstavitev ocenjena kot uspešna, pa bo moral še skozi sito poslank in poslancev na plenarni seji DZ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!