V Fidesu po odpovedi pogajalske seje pripravljeni nadaljevati pogajanja

Slovenija 17. Maj 202313:14 0 komentarjev
Fides
Žiga Živulovič jr./BOBO

Na ministrstvu za zdravje so odpovedali današnjo pogajalsko sejo z reprezentativnimi sindikati o oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo in socialno varstvo. Dosedanja pogajanja so bila vse prej kot učinkovita, zato odločitev po svoje razumejo, poudarjajo v zdravniškem sindikatu Fides, kjer so pogajanja takoj pripravljeni nadaljevati.

Z ministrstva za zdravje so poročili, da so odpovedali za danes napovedano sejo pogajalske komisije za pogajanja za oblikovanje plačnega stebra v zdravstvu in socialnem varstvu. “Glede na različne predloge in v skladu z izzivi centralnih pogajanj bo vlada sprejela mandat glede pogajanj. Pogajalska skupina mora preučiti predloge, pogajanja se bodo nadaljevala takoj, ko bo možno,” so zapisali.

Iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so ob tem sporočili, da podobno kot državljani tudi zdravniki pričakujejo, da bo vlada prepoznala pomen ključnih kadrov, nosilcev zdravstvene dejavnosti, za dostopno in kvalitetno javno zdravstvo. Slednjega lahko zagotavljajo le zadovoljni in ob naraščajočih potrebah prebivalstva dovolj številčni nosilci zdravstvene dejavnosti.

“Nadaljevanje pogajanj o tako strateški temi, kot je prenova plačnega sistema, ki bo ena pomembnejših determinant smeri razvoja javnega zdravstvenega sistema, brez konsenza in mandata vlade nima smisla,” so ocenili. Dosedanja pogajanja so bila vse prej kot učinkovita, zato po svoje razumejo odločitev ministra glede odpovedi za danes sklicanega pogajalskega sestanka, so dodali.

Zdravniki po navedbah sindikata verjamejo, da bo mandat vlade za nadaljevanje pogajanj, v kolikor je javno zdravstvo res prioriteta, jasen in da vlada javnega zdravstva ne bo žrtvovala “za preživeto mantro primerljivosti med poklici znotraj plačnega sistema javnih uslužbencev”.

Preseči je treba interese velikih sindikalnih central v javnem sektorju in se z odločnimi koraki usmeriti v pomen kakovostne in dostopne javne zdravstvene storitve za državljane, so poudarili.

“Stresni test zdravstva je jasno pokazal, da se s parcialnimi rešitvami sistema ne more rešiti. Pogajalski predlogi Fidesa so na mizi in o njih smo pripravljeni takoj nadaljevati pogajanja,” so še sporočili.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič je za STA dejala, da v sindikatu nimajo težav s krajšim zamikom pogajanj, če bo vladna pogajalska skupina vmes pridobila mandat vlade za nadaljevanje pogajanj.

“S tem nimamo težav, če bo to pomenilo, da se bodo lahko pogajanja odvijala bistveno hitreje, kot so se do sedaj,” je dodala. Verjame, da bo mandat pomenil dodatne možnosti za pogajanja na vladni strani posledično več možnosti za dosego dogovora.

Vlada je namreč po njeni oceni ugotovila, da vladna izhodišča za prenovo plačnega sistema ne bodo zadoščala za zaključek pogajaj. “Če so to ugotovili, je njihova ugotovitev pravilna,” je poudarila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!