V interpelaciji sum, da je Hojs z neprijavo Vizjakovega ravnanja kršil zakon

Slovenija 20. Okt 202110:12 > 15:59 2 komentarja
Opozicija in interpelacija zoper Hojsa
N1

Opozicija ministru Hojsu pripisuje odgovornost za prekomerno policijsko uporabo sile na protestih, za izredne razmere v državi, omejevanje človekovih pravic ter nezakonito politizacijo in militarizacijo policije. Včerajšnji Hojsov tvit, da je vedel za "prisluh ministra Vizjaka", pa je pri avtorjih interpelacije sprožil tudi sum, da je notranji minister storil kaznivo dejanje, ker Vizjakovega ravnanja ni prijavil. Interpelacijo bodo vložili danes s 43 podpisi.

Poslanci Levice, LMŠ, SAB in SD bodo danes vložili interpelacijo zoper ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Pod interpelacijo se je prvi podpisal vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec, ki je danes kot prvi spregovoril na novinarski konferenci ob predstavitvi interpelacije. Interpelacija ima sedem točk in 43 podpisov, je povedal Vatovec.

“Dogodki v torek so bili povod za pripravo te interpelacije. Takrat so potekali protesti, ki so sovpadali z obiskom vrha EU na Brdu, to pa se je manifestiralo v prekomerni uporabi policijske sile. Za to je odgovoren minister Hojs in vlada kot celota. Da je prišlo do teh protestov, je prav tako odgovorna vlada, ki je začela vladati z odloki, ko je ugotovila, da nima večine v DZ. /…/ Protesti so se začeli že pred 80. tedni in se še dodatno potencirali s temi novimi, sredinimi protesti. Minister Hojs je začel neposredno pritiskati na policijo, v tvitih je dodatno narisal, kako bi morali ukrepati. Torkovi protesti so izgledali kot vestern – najprej streljaj, potem se vprašaj,” je Vatovec predstavil prvo točko interpelacije. Za neutemeljeno je označil tudi aktivacijo 9.a člena Zakona o policiji, direktorja policije Antona Olaja pa je označil za dobrega vojaka, ki izvaja naloge.

“Nadalje Hojsu očitamo tudi ponižujoč odnos do širše javnosti, policije in drugih samostojnih organov v tej državi. Da bi se znebili kritik s strani teh organov, so predlagali spremembe določenih zakonov, na primer zakona, ki govori o delovanju NPU,” je še navedel Vatovec.

Tem očitkom, ki so jih v Levici predstavili že prejšnji teden, pa so dodali še nekatere nove, ki temeljijo na zadnjih dogodkih. Zadnje poglavje oziroma sedma točka interpelacije se tako nanaša na tvit ministra Hojsa ob razkritju pogovora med nekdanjim ministrom za gospodarstvo in sedanjim ministrom za okolje Andrejem Vizjakom in tajkunom Bojanom Petanom.

“Glede na izjavo ministra Hojsa obstaja sum, da je s tem, ko ni naznanil, da se pripravlja kaznivo dejanje oziroma ni prijavil kaznivega dejanja oziroma storilca, sam storil kaznivo dejanje. Takšno ravnanje je nedopustno in jasno kaže na nesprejemljiv odnos ministra do pravne države. V nekaterih primerih je od policije zahteval ukrepanje, ki bi preprečilo kazenski pregon njegovih prijateljev, pri tem zadnjem pa je kazenski pregon onemogočil tako, da kaznivega dejanja ni prijavil,” so poudarili avtorji interpelacije.

Očitke o politizaciji policije so avtorji interpelacije dopolnili z navedbami bivšega direktorja NPU Darka Muženiča, da je nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner od njega zahteval podpis odstopne izjave, da bi to storil, pa mu je ponudil več služb, ki ne spadajo pod policijo. Med njimi je bila celo ponudba za delovno mesto na različnih konzularnih predstavništvih Republike Slovenije v tujini, za katere je pristojno ministrstvo za zunanje zadeve. “Sledile so še številne druge kadrovske menjave ali premestitve (v razne novoustanovljene delovne skupine) in danes je jasno, da vse ključne položaje v policiji zasedajo kadri vladajoče stranke SDS,” lahko preberemo v interpelaciji.

“Jasno je, da bi moral minister Hojs – čeprav je to storil že pred 15 meseci – odstopiti tudi sam. Zdaj je v nekem limbu, zdaj pa predlagam DZ, da pomaga njega in vse prebivalce ter prebivalke rešiti te agonije, v kateri smo,” je na novinarski konferenci ob vložitvi interpelacije povedal prvopodpisani pod njo Vatovec.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je, kot že včeraj Matjaž Nemec iz SD, navedel vse “grehe” tudi drugih ministrov in ministrice te vlade. “To glasovanje vidimo kot glasovanje o tem, ali večina poslancev in poslank spoštuje to vlado, ki ne spoštuje zakonov, sodb sodišč in je hkrati žaljiva in nespoštljiva do ljudi ter nas sramoti v tujini. O tem bomo odločali tudi v primeru ministra Dikaučiča, ministrice Kustec, potem pa lahko prideta še minister Poklukar in minister Vizjak. To ni normalno, v enem tednu, da so v enem tednu lahko brez kakršnegakoli dvoma interpelirani kar štirje ministri.”

“Edino prav bi bilo, da ‘spakira’ kar cela vlada. Žal tukaj zbrana demokratična opozicija za to nima dovolj glasov, vseeno pa želimo v tem visečem parlamentu poskusiti s ponovno interpelacijo tega najbolj kontroverznega ministra. /…/ Hojs očitno zelo po svoje razume demokracijo, v SAB pa mu še posebej zamerimo, da je vzpostavil nek politični diskurz, ki je popolnoma nesprejemljiv in negativno vpliva na našo državo, na našo družbo. Požvižganje na pravno državo se s političnega vrha preliva med ljudi,” pa je dejala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper.

Interpelaciji se pridružujejo tudi nepovezani poslanci (NeP). “Želeli bi izpostaviti tri stvari. Prva je: notranji minister ni in ne sme biti policijski minister, po našem mnenju pa nima kaj nenehno obiskovati štabov policije. To kar nenehno počne, mi razumemo kot politično vmešavanje. Druga stvar: vsi vemo, da smo v Sloveniji v preteklosti tako v Ljubljani kot v Mariboru imeli proteste, bistveno bolj nasilne proteste, pa jih je vendarle policija uspela na mirnejši, manj nasilen način razrešiti. In tretjič: izjava ministra Hojsa, da je še po končanem bombardiranju s solzivcem in vodnim topom čestital policiji za dobro opravljeno delo, govori o njegovem odnosu do državljanov,” je povedala Janja Sluga.

“Vseh pet nas bi raje govorilo o proračunu RS, ker saj veste, interpelacije in boj v dvorani … zaradi tega ljudje ne bodo imeli nič več. Ampak mi smo opozicija in svojo nalogo moramo opraviti. Slovenija ni na pravi poti, smo pa na nekem križišču: ali si želimo normalno državo ali si želimo državo, kot jo imamo danes? Imamo dve vrsti ministrov: tiste, za katere ne vemo, da sploh obstajajo, in druge ministre, ki s svojimi dejanji, s svojimi izjavami, razburjajo javnost in si sami pišejo interpelacije. Eden izmed takšnih je tudi gospod Hojs. Vsi ti ministri, ki jih je že Brane naštel, imajo nalogo preusmeriti zgodbo, da se v tem DZ kregamo o interpelacijah, vlada pa s tem preusmerja zgodbe, ki bi morale biti drugačne. Moramo se pogovarjati o proračunu, o zadolževanju, o tem, ali bomo sprejeli zakon o organiziranosti policije … Mi bomo interpelacijo seveda podprli, ampak dokler ne bo prišlo do predčasnih volitev, v tej Sloveniji ne bo miru,” pa je povedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

“Ta vlada diha na aparatih. Pri življenju jo držijo poslanci Desusa, včasih poslanca narodnih skupnosti in seveda poslanci SNS,” je še povedal Vatovec.

Sedem točk interpelacije:

Skupina poslank in poslancev vlaga interpelacijo zaradi:

>> Odgovornosti ministra za soustvarjanje izrednih razmer v državi z ravnanjem Vlade RS in njenih ministrov.

>> Odgovornosti ministra za prekomerno uporabo represivnih sredstev in policijsko nasilje na protestih v Ljubljani.

>> Protiustavnega omejevanja človekovih pravic z vidika utemeljenosti vprašljivo aktivacijo 9. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije.

>> Nezakonite politizacije in militarizacije Policije.

>> Ponižujočega, ignorantskega in nestrokovnega odnosa do splošne javnosti, protestnikov, zaposlenih v Policiji, predstavnikov sindikatov, neodvisnih državnih organov (Informacijska pooblaščenka, Varuh človekovih pravic) in strokovne javnosti, ki na kakršenkoli način opozarjajo na protiustavno in nezakonito ravnanje ministra.

>> Nezakonitega zaposlovanja v Policiji ter nedopustnih in nezakonitih groženj z odpovedjo delovnega razmerja predstavnikom sindikatov in zaposlenim, ki opozarjajo na nepravilnosti.

>> Suma storitve kaznivega dejanja oziroma opustitve dolžnega ravnanja s tem, ko ni prijavil kaznivega dejanja, s katerim je bil seznanjen

Hojsa prva interpelacija ni odnesla z ministrskega mesta

Spomnimo, da gre že za drugo interpelacijo zoper ministra Hojsa v letu dni. Prvo so stranke LMŠ, SD, SAB in Levica vložile po odpravi prepovedi koncerta hrvaškega glasbenika Thompsona v Mariboru. Ministrstvo je s tem omogočilo poveličevanje ustaštva, sovraštva in nasilja, so bili prepričani avtorji interpelacije.

Opozorili so tudi, da je Hojs po policijskih preiskavah, ki so se nanašale na nabavo zaščitne opreme, konec junija lani odstopil z ministrskega mesta, predsednik vlade Janez Janša pa njegovega odstopa ni sprejel.

Ob vloženi interpelaciji notranjega ministra Aleša Hojsa v NSi očitkov iz interpelacije ne komentirajo, saj ocenjujejo, da se morajo najprej podrobno seznaniti s samo vsebino. V SMC medtem ocenjujejo, da gre za političen manever in preusmerjanje pozornosti. V obeh strankah zavračajo očitek o prekomerni uporabi represivnih sredstev na protestih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje