Opozicija z že drugo interpelacijo proti ministru Hojsu

Slovenija 20. Okt 202105:16 > 08:41 2 komentarja
Notranji minister Aleš Hojs
PROFIMEDIA

Opozicijske stranke Levica, LMŠ, SAB in SD bodo danes, kot so v Levici napovedali že prejšnji teden, vložile že drugo interpelacijo proti ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu. V interpelaciji mu med drugim očitajo policijsko nasilje na protestih in odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer, ob izbruhu afere Vizjak pa so napovedali še, da bodo dodali tudi to, da Hojs posnetka, za katerega je po lastnih besedah vedel, ni prijavil.

V Levici so pripravili interpelacijo zoper notranjega ministra Aleša Hojsa. V usklajevanje in dopolnitev so jo že pred enim tednom poslali ostalim opozicijskim strankam, s katerimi so podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju: LMŠ, SD in SAB.

V interpelaciji ministru med drugim očitajo “odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi, policijsko nasilje na protestih v Ljubljani, protiustavno omejevanje človekovih pravic z nepravilnim izvajanjem 9. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije ter njeno politizacijo in militarizacijo”.

Politizacija in militarizacija policije se po besedah piscev interpelacije kaže na več nivojih: od povečanja pooblastil policije prek predlogov zakonodajnih sprememb; kadrovskih zamenjav na vodstvenih položajih v policiji s poslušnimi kadri, ki so pripravljeni na vse, tudi na uporabo prekomerne sile; pa vse do obiskov funkcionarjev stranke SDS na policijskih postajah.

Ob izbruhu afere Vizjak je v odzivu opozicije vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec dejal, da bi moral to biti v vsaki normalni državi ne samo povod za odstop enega ministra, temveč za odstop cele vlade.

Ob tem je dodal, da je “vladajoči stranki SDS malo mar za ljudi in državo”, in omenil ministra Hojsa, ki je po lastnih besedah vedel za posnetek. Hojs je namreč na družbenem omrežju Twitter med drugim zapisal: “Več let star prisluh ministra Vizjaka mi je bil predstavljen že pred časom, z opozorilom, da bo ob pravem času predvajan in uporabljen za rušenje njega in vlade.”

“A to stvar je zamolčal, saj je moral zaščititi svojo stranko,” je dejal Vatovec ter napovedal, da bodo na podlagi tega še dopolnili interpelacijo zoper notranjega ministra.

Iz Levice so včeraj sporočili, da bo danes ob 12. uri novinarska konferenca ob vložitvi interpelacije, na kateri bodo sodelovale vodje poslanskih skupin opozicijskih strank.

Hojs si je “prislužil” že drugo interpelacijo

Spomnimo, gre že za drugo interpelacijo zoper Hojsa v letu dni. Prvo so stranke LMŠ, SD, SAB in Levica vložile po odpravi prepovedi koncerta hrvaškega glasbenika Thompsona v Mariboru. Kot so takrat pojasnili v opozicijskih strankah, je ministrstvo s tem omogočilo poveličevanje ustaštva, sovraštva in nasilja.

Hojsu so tudi očitale, da je po policijskih preiskavah, ki so se nanašale na nabavo zaščitne opreme, konec junija lani odstopil, predsednik vlade Janez Janša pa njegovega odstopa ni sprejel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje