V iskanju vode za Istro morda tudi izsušitev struge Rižane

Slovenija 20. Jul 202220:43 > 20:58 0 komentarjev
voda
PROFIMEDIA

Z Rižanskega vodovoda so ministrstvu za okolje in prostor danes poslali predloge ukrepov za varčevanje z vodo v Slovenski Istri. Koprski župan Aleš Bržan ob tem še ni želel razkriti seznama podjetij, ki jim bodo omejili porabo, napovedal pa je možnost, da v strugo Rižane ne bi več spuščali vode.

Po torkovem sestanku z ministrom za okolje Urošem Brežanom je koprski župan ocenil, da bi morali za takšen ukrep razglasiti stanje naravne nesreče, saj je minimalna količina vode v strugi določena z državnimi predpisi. Kot je novinarjem pojasnil danes, pa so ugotovili, “da je razglasitev naravne nesreče nekaj, kar v naši zakonodaji ni dobro definirano in pristojnost ni dorečena”. Po njegovem mnenju gre sicer za težavo “papirnate oblike”.

Ne glede na to bodo poskusili najti način, da bi Rižanski vodovod dobil dovoljenje za izsušitev struge. Župan meni, “da je treba dati prednost življenju in zdravju ljudi pred živalmi in rastlinami, predvsem ker je struga Rižane že tako suha, da v tej sezoni nima bodočnosti”. Količino vode v sistemu bi lahko povečali tudi tako, da bi polnili vodarno s cisternami. Za to bi potrebovali več kot sto tovornjakov, je dejal Bržan in pojasnil, da so si sprva zamislili prevoz z gasilskimi vozili, nato pa ugotovili, da je v času tako velike požarne ogroženosti to težko izvedljivo. Zdaj preučujejo več drugih možnosti, je povedal.

Glede seznama gospodarskih subjektov, ki bi jim omejili uporabo vode, pa je koprski župan dejal, da o tem ne želijo odločati sami. “Uvajanje redukcij je v pristojnosti Rižanskega vodovoda, ampak mislim, da je pri tako pomembnih in težkih odločitvah prav, da sodelujemo z vlado,” je dejal. Bržan je v prejšnjih dneh omenjal, da bi država lahko omejila uporabo vode v podjetjih, ki so v njeni lasti, torej predvsem v Luki Koper in v hotelih. Danes je poudaril, da je le predstavil primere, o katerih se bodo morali še pogovarjati. Po današnjih navedbah TVS pa je zanikal, da bi bilo na seznamu letovišče na Debelem Rtiču. Na njem so podjetja, vključno s ponudniki turističnih storitev, je še poročala TVS.

Župan je še napovedal, da bodo prebivalcem kmalu razdelili brošure z navodili za ravnanje v primeru redukcij vode. Obiskovalcem pa bodo poskušali informacije posredovati preko SMS sporočil. Opozoril je še, da navodilo gospodarskim subjektom, naj zmanjšajo porabo za 30 odstotkov, ni nasvet, ampak ukaz.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!