V kabinetu Urške Klakočar Zupančič zavračajo navedbe Pavla Ruparja

Slovenija 21. Mar 202321:56 4 komentarji
Urška Klakočar Zupančič
Žiga Živulović jr./BOBO

V kabinetu predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič so se odzvali na navedbe pobudnika iniciative Glas upokojencev Pavla Ruparja, ki je v ponedeljek napovedal, da bodo v iniciativi predstavili tudi spremembe "zdravstvenega zakona, ki ga bodo /.../ vložili v DZ". Kot je pojasnil kasneje, na novinarski konferenci, so imeli namen v zakonodajni postopek vložiti zakon za ukinitev obveznega plačevanja dodatnega zavarovanja za vse državljane Slovenije. Vendar tega, kot je pojasnil Rupar, niso storili, saj da jih predsednica DZ ni želela sprejeti. Kaj na to pravijo v kabinetu Urške Klakočar Zupančič?

Iniciativa Glas upokojencev, na čelu katere je Pavel Rupar, je v ponedeljek nameravala v DZ vložiti predlog zakona za ukinitev obveznega dodatnega zavarovanja, a tega ni storila, ker da jih predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič ni želela sprejeti.

Kot so za STA sporočili iz kabineta Klakočar Zupančič, so bili o predvideni vložitvi obvestila o pobudi za vložitev predloga zakona s strani Ljudske iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober obveščeni le prek napovedi dogodka. “Zaprosila, želje ali kakršnekoli informacije, da bi se želel Pavel Rupar v lastnem imenu, v imenu iniciative ali v imenu inštituta srečati s predsednico DZ, pa v kabinet nismo prejeli, zato nanjo tudi nismo mogli odgovoriti,” so pojasnili.

Ob tem so poudarili, da postopek vložitve obvestila o zakonski pobudi v DZ sicer ne zahteva ali predvideva prisotnosti oziroma srečanja s predsednico DZ.

Pobudnik iniciative Rupar je v vabilu na ponedeljkovo novinarsko konferenco namreč napovedal, da bodo v iniciativi predstavili tudi spremembe “zdravstvenega zakona, ki ga bodo po koncu konference vložili v DZ”. Kot je pojasnil na konferenci, so imeli namen v zakonodajni postopek vložiti zakon za ukinitev obveznega plačevanja dodatnega zavarovanja za vse državljane Slovenije. Ker jih predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič po njegovih besedah ni želela sprejeti, zakona niso vložili v zakonodajni postopek. Kasneje je dodal, da bodo z vložitvijo zakona počakali, saj naj bi ga prva v postopek “vložila neka druga ljudska iniciativa”.

Ob tem je Rupar napovedal, da bo na policijo podal prijavo zaradi videoposnetka, ki kroži po družbenih omrežjih. V videoposnetku so prikazani štirje naboji, na njem pa napisani priimki Janša, Grims, Hojs in Rupar. Na policiji pravijo, da bodo vse ukrepe izvedli skladno z zakonodajo, v kolikor bodo prejeli predlog za obravnavno kaznivega dejanja s strani upravičenca, na katerega se grožnja konkretno nanaša.

Glede groženj je Rupar sicer dejal, da ga zanima odziv predsednika vlade Roberta Goloba, ki je pred kratkim ustanovil strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, ki ga vodi direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, je poudaril na novinarski konferenci. “Prva naloga, s katero se bo soočila Nika Kovač, je tu,” je dejal. Kovač je v ponedeljek na Facebooku zapisala, da so grožnje, ki jih je prejel Rupar, nedopustne. Dejanje je treba prijaviti policiji, ta pa ga mora preiskati in ustrezno ukrepati, je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje