Rupar: Ob grožnji so bili naboji, na njih pa imena Janše, Grimsa, Hojsa in moje

Slovenija 20. Mar 202311:30 > 17:35 55 komentarjev
Pavle Rupar
Borut Živulović/BOBO

Pavel Rupar je komentiral grozilno sporočilo, ki so mu bili priloženi štirje naboji. Ni šlo za pisemsko pošiljko, ampak za videoposnetek, ki se širi po družbenih omrežjih. Na posnetku je videti naboje, na katerih so poleg Ruparjevega imena zapisana še imena Janše, Grimsa in Hojsa.

Novinarsko konferenco iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober, ki je bila namenjena najavi njihovega tretjega protestnega shoda, je Pavel Rupar začel z informacijo, da je prejel grozilno sporočilo s štirimi naboji. Čeprav je bilo sprva mogoče razumeti, da je Rupar prejel poštno pošiljko, je za N1 naknadno pojasnil, da je šlo za videoposnetek, ki se širi po družbenih omrežjih.

Na njem je mogoče videti štiri naboje, na katerih so napisana imena prvaka SDS Janeza Janše, poslanca SDS Branka Grimsa in nekdanjega notranjega ministra iz vrst SDS Aleša Hojsa ter Ruparja. Na posnetku je slišati moški glas, ki omenjenim grozi v srbohrvaščini. Rupar je sporočilo opisal kot zastrašujoče. Ob tem je dodal, da ne ve, zakaj se je njegovo ime znašlo med imeni člankov stranke SDS, in poudaril, da s to stranko nima nič.

Storilec sporočila ni poslal neposredno Ruparju, ampak so ga na posnetek, ki se širi po družbenih omrežjih, v nedeljo opozorili drugi, je pojasnil za N1. Na novinarski konferenci je napovedal, da bo grožnjo prijavil policiji. A so mu na policiji pojasnili, da to preganjajo po uradni dolžnosti in prijava ni potrebna.

Dejal je, da ga zanima odziv premierja Roberta Goloba, predsednice republike Nataše Pirc Musar in Nike Kovač, ki je prevzela vodenje sveta proti sovražnemu govoru. “Naš namen ni rušenje oblasti ali predsednika vlade, ampak borba za pokojnine,” je rekel in dodal, da je treba ljudi spodbujati, naj gredo na proteste in dvignejo glas, da bodo slišani. Rupar je povedal, da jih Pirc Musar, Golob in minister za delo Luka Mesec ignorirajo.

Janša je na Twitterju poobjavil posnetek, na katerem je mogoče videti naboje z izpisanimi imeni. Grims pa je v posnetku prepoznal neposredno grožnjo s smrtjo.

Janša, grožnje
Janez Janša/Twitter

Urad predsednice republike in kabinet predsednika vlade smo zaprosili za odziv na Ruparjeve navedbe. Iz urada predsednice so nam sporočili, da Pirc Musar obsoja vse oblike nasilja, tako verbalnega kot fizičnega, in ima do njih ničelno toleranco. “Ob tem poziva k spoštljivemu dialogu, tudi s tistimi, s katerimi se morda ne strinjamo,” so še zapisali.

Nika Kovač je grožnje obsodila. “Za nasilje in grožnje ni izgovorov. Deležen jih ne sme biti nihče. Obsojamo vsako nasilje, grožnje in širjenje sovraštva. Grožnje, ki jih je prejel Pavel Rupar, so nedopustne,” je zapisala na Facebooku. Dejanje je treba prijaviti policiji, ta pa ga mora preiskati in ustrezno ukrepati, je dodala. Glede nove vloge v strateškem svetu za preprečevanje sovražnega govora pa je pojasnila, da je to posvetovalno telo. “Kot koordinatorka sveta se bom oglašala, ko bomo pripravili predloge sprememb in v dogovoru s celotnim telesom.”

Zakona za ukinitev dopolnilnega zavarovanja niso vložili

Danes so nameravali vložiti zakon, s katerim bi ukinili obvezno plačevanje dopolnilnega zavarovanja za vse državljane. Vendar ga želijo vložiti osebno predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič. Za vložitev predloga zakona pa se niso odločili tudi zato, ker isti predlog napoveduje tudi Inštitut 8. marec in si ne želijo očitkov, da so jih prehiteli.

V državni zbor so sicer ob drugem protestnem shodu že vložili zakon.

Na tretjem protestnem shodu se bodo sprehodili po Ljubljani

V civilni iniciativi so napovedali tretji protestni shod, ki bo 31. marca na ljubljanskem Trgu republike. Tokrat vabijo vse, ne le upokojence, saj bo shod vsesplošni protivladni protest. Pri tem je Rupar izpostavil obdavčitev nepremičnin in “neverodostojne izjave predsednika vlade”.

glas upokojencev, pavel rupar
Borut Živulović/BOBO

“Čas je, da se zahteva njihov odstop. Čas je, da se ta agonija konča,” je rekel. Napovedal je, da bo govorom sledil miren pohod po Ljubljani, pri čemer pa protestniki naj ne bi motili prometa v glavnem mestu.

Na shodu bodo po Ruparjevih besedah opozorili tudi na plačila generalnega direktorja Zpiza Marijana Papeža odvetniški službi in za službena vozila. Papežu očitajo, da je 30 milijonov evrov izplačal odvetniški družbi. “V zadnjih 15 letih so za to, da so upokojencem zavračali prošnje, prek enega samega podjetja, brez razpisa zapravili 30 milijonov evrov,” je rekel Rupar. Izpostavil je tudi, da so za službene avtomobile porabili 3,5 milijona evrov. “Zakaj sta predsednik Zdusa Janez Sušnik in Papež tako prijazna?” se je spraševal Rupar in nadaljeval, “Sušnik iz upokojenskega denarja na Zdus v zadnjih nekaj desetih letih prejema 4,5 milijona evrov.”

“Rupar za argumente uporabil vrsto neresnic”

V Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so se za N1 odzvali na Ruparjeve obtožbe in pojasnili, da je na novinarski konferenci uporabil vrsto neresnic, ki da so lahko posledica bodisi popolnega nepoznavanja delovanja zavoda bodisi namernega zavajanja javnosti s populističnimi izjavami. “Ali eden ali drugi vzrok opravičujeta takšno zavajanje javnosti, je vprašanje, na katero verjamemo, da zna najti odgovor kritičen bralec oziroma poslušalec sam,” so sporočili.

Dodali so, da je Rupar med drugim izplačila Zpiza predstavil kot osebna izplačila generalnega direktorja zavoda, da je prav tako netočno navajal, da Papež že 37 let opravlja nespremenjeno funkcijo. Da 30 milijonov evrov ni bilo namenjenih za odvetniške storitve, temveč za plačilo medicinskim izvedencem, ki so za Zpiz opravljali delo prek avtorske pogodbe.

“Niti ena trditev, ki ji je podal Rupar na novinarski konferenci glede poslovanja zavoda oziroma Marijana Papeža, generalnega direktorja, ne drži,” so še zaključili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) se od shodov, ki jih organizirata Civilna iniciativa Glas upokojencev in Inštitut 1. oktober, ograjuje. Pred zadnjim shodom so upokojence posvarili pred populizmi in zahteve iniciative označili za nerealne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje