Nika Kovač sprejela Golobovo ponudbo in se odpoveduje sejninam

Slovenija 17. Mar 202307:02 26 komentarjev
Nika Kovač
Črt Piksi

Nika Kovač je sprejela povabilo premierja Roberta Goloba in prevzema vodenje strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora.

Nika Kovač je sprejela vodenje strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora. Svet bo delo začel že danes.

Premier Robert Golob je vodenje sveta direktorici Inštituta 8. marec Niki Kovač ponudil v torek. Kovač je prek Facebookovega profila Inštituta 8. marec sinoči sporočila, da bo ponudbo sprejela, ker verjame, da so za dosego družbenih sprememb nujna vsebinska zavezništva, povezovanja in sodelovanja.

Kot je dejala v izjavi, vabila ni pričakovala in je še do nedavnega verjela, da ga nikoli ne bo dobila, “saj smo v inštitutu do vlade pogosto kritični, težimo, smo glasni in se ne ustavljamo”.

Dodala je, da je vabilo dobila sredi kampanje Samo ljubezen, katere namen je boriti se proti sovražnemu govoru in vzpostavljanje mehanizmov kolektivne solidarnosti. “Del kampanje pa je tudi prizadevanje za sistemske spremembe in prizadevanje za zmanjšanje sovražnega govora in njegovih negativnih učinkov,” je dejala.

Vabilo vzela skrajno resno, saj prinaša odgovornost, obenem pa tudi vpliv na delovanje Inštituta 8. marec. O vabilu so se pogovarjali tako znotraj inštituta kot z javnostjo. Ugotovili so, da gre bolj kot za politično za neodvisno in posvetovalno telo, sestavljeno iz najrazličnejših akterjev. Ob tem odločitve sveta vlade ne zavezujejo, da mora sprejeti njihova priporočila, torej so le neodvisni posvetovalni organ, koordinatorstvo pa ne predstavlja državne funkcije. Po mnenju Kovač imajo ti sveti tudi veliko prednost, to je, da omogočajo platformo za povezovanje različnih akterjev, ki delujejo na različnih področjih, in se lahko o svojih prizadevanjih pogovarjajo za skupno mizo.

Ne bodo sprejeli vladnega denarja in ostali bodo kritični do vlade

Ob vsem naštetem so sklenili, da ponudbe ne morejo zavrniti. “Ker v inštitutu verjamemo, da so za dosego družbenih sprememb nujna vsebinska zavezništva, povezovanja in sodelovanja, ker imamo jasno vizijo, kaj si na področju zmanjševanja sovražnega govora želimo, je ponudbo nemogoče zavrniti,” je dejala Kovač in poudarila, da bo inštitut ostal kritičen do vlade. Verjamejo, da bodo lahko tudi prek tovrstnega vsebinskega sodelovanja zgradili strpnejšo in prijaznejšo družbo.

Čeprav v inštitutu verjamejo, da je treba biti za svoje delo plačan, se bodo v tem primeru držali svojega načela in vladnega denarja, ki bi ga Kovač prejela prek sejnin, ne bodo sprejeli. “Ker se tudi ne prijavljamo na razpise ministrstev, je logična tudi odločitev, da se sama odpovem vsem sejninam in honorarjem, povezanim s to funkcijo,” je zatrdila. Dodala je še, da funkcije ni sprejela zaradi zaupanja ministrski ekipi, temveč zato, ker se zaveda, da so spremembe na tem področju nujno potrebne.

Prvi sestanek sveta je premier Golob napovedal že za danes. Kot je povedal že v torek, bodo v svetu sodelovali predstavniki pristojnih ministrstev, predstavniki centra nevladnih organizacij in povabljeni posamezniki, med katerimi je poleg Nike Kovač omenil tudi Dragana Petrovca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje