V Kamniku se je začel že 19. Kamfest, ki zapušča teenagersko vesolje

Kultura 06. Avg 202212:18 0 komentarjev
Kamfest
Instagram

V Kamniku se je v petek začel že 19. Kamfest, ki bo razgibal poletje v mestu. V devetih dneh se bo zvrstilo več kot 60 dogodkov - koncertov, predstav, filmskih projekcij, delavnic. Kot so zapisali organizatorji, so poskrbeli, da dajo priložnost slovenskim ustvarjalcem, program pa je tudi mednarodno obarvan.

Obiskovalci se bodo lahko zabavali v ožjem mestnem jedru, Kreativni četrti Barutana in v samostanu Mekinje, nekaj dogodkov bo tudi na drugih prizoriščih.

Koncerti slovenskih in tujih glasbenih zasedb, ki bodo nastopili na Mestnem, Večernem in Barutanskem odru, bodo potekali na Glavnem trgu in v nekdanji smodnišnici, prireditveni prostor za otroke ostaja v centru Kamnika. Dogodke z dodano vrednostjo so razporedili po celotnem mestu, Kino Kamfest pa ponovno gostuje v prijetnem ambientu samostana Mekinje.

Ob domačih ustvarjalcih nastopajoči prihajajo iz Srbije, Hrvaške, Francije, Norveške, Kolumbije, Gane in Združenega kraljestva. Vstop na vse dogodke je, če ni drugače navedeno, brezplačen. V glasbenem delu so med nastopajočimi Katalena, Moveknowledgement, Pantaloons, Počeni Škafi, Čedahuči, Hamo & Tribute 2 Love, Lusterdam, srbski Repetitor in drugi.

V filmskem delu bo festival ponudil projekcije filmov Morena režiserke Antonete Alamat Kusijanović, Pravi moški v režiji Marie Schrader, Belfast v režiji Kennetha Branagha, Vesolje nad nami režiserke Rahele Jagrič Pirc in Prasica, slabšalni izraz za žensko režiserke Tijane Zinajić.

Vodja programske ekipe Goran Završnik je ob letošnjemu Kamfestu zapisal: “Kamfestovska raketa letos zapušča teenagersko vesolje. Naslednje leto obeležujemo dvajsetico, letos pa imamo v ta namen veliko generalko. Dve leti smo trmasto vztrajali pri ‘koronskih’ izvedbah festivala in ni nam žal. Nasprotno. Prepričani smo, da je bil Kamfest kljub vsemu ena od skupnih točk občank in občanov.”

Kot je še zapisal, letos uradnih omejitev obiskovanja prireditev ni, se pa vsepovsod prižigajo drugi alarmi. “Tudi kamniška oaza ni nedotakljiva, a imamo kar nekaj izvrstnih obrambnih mehanizmov. Kultura. Zdrav odnos do tradicije in sodobnosti. Spoštovanje drugačnosti. Močna ljubiteljska kultura in vedno močnejši vpliv kamniških profesionalnih umetnikov. Sodobni abonmaji v Domu kulture Kamnik. Mekinjski samostan kot kulturna rezidenca. In predvsem nekaj, za kar smo se dolgo borili in se bomo še. Kreativna četrt Barutana.”

Napovedal je veliko festivalsko prizorišče na dveh odrih v Kreativni četrti Barutana, ker pa niso pozabili na glavni namen festivala Kamfest – oživljanje starega mestnega jedra, bo letos prvič velik oder tudi na Glavnem trgu. “S tem ostaja Kamfest povezovalni člen Kamnika, ne zgolj prostorsko. Z roko v roki ga ustvarjamo nevladniki, javni zavodi, Občina Kamnik, sponzorji, ministrstvo za kulturo, prostovoljci, profesionalci, arhitekti. Kamfest je nova kamniška kulturna strategija!”

Glavni producent Kamfesta je Kulturno društvo Priden možic, soproducenti pa Mestni kino Domžale, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Medobčinski muzej Kamnik, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Občina Kamnik in Mladinski center Kotlovnica.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!