V kamniški občini gasilci budno spremljajo plaz Blate: Imamo načrt za evakuacijo

Slovenija 02. Nov 202317:28 1 komentar
Posredovanje med oktoberskimi poplavami v Kamniku
Posredovanje med oktobrskimi poplavami v Kamniku (Foto: Občina Kamnik)

V kamniški občini ob napovedanih obilnih padavinah v noči na petek gasilci budno spremljajo stanje plazu Blate, ki bi v primeru proženja ogrozil okrog 60 hiš. Stanje plazu je po besedah podžupana Kamnika Uroša Pirca za zdaj nespremenjeno, še vedno pa poteka montaža zank za alarmiranje prebivalcev, evakuirali pa za zdaj niso še nikogar.

Danes so bili ponovno na terenu geologi iz državne tehnične pisarne, je dejal kamniški podžupan Uroš Pirc. Plaz budno spremljajo, za zdaj pa niso evakuirali nikogar. “Imamo pa vse pripravljeno, v primeru, da bi se karkoli sprožilo, imamo narejen načrt evakuacije,” je dodal.

Plaz ogroža okrog 60 hiš, prebivalce pa bodo ob morebitnem proženju plazu evakuirali v Osnovno šolo Stranje ob Prostovoljnem gasilskem društvu (PGD) Kamniška Bistrica. O tem so po Pirčevih besedah obveščeni tudi prebivalci.

“Seveda nam ni vseeno ob napovedih,” je dejal Pirc in dodal, da se že od deževja pretekli petek intenzivno pripravljajo na obilnejše padavine. Material preventivno odvažajo s pomočjo koncesionarja, poglabljajo struge in odvažajo pesek, ki ga je naneslo iz višje ležečih krajev v dolino, je pojasnil.

Po poplavah v začetku avgusta so bili namreč vodotoki sanirani le na kritičnih točkah, tam, kjer je bila ogrožena cestna in komunalna infrastruktura, je dejal Pirc. Ostale sanacije na vodotokih še niso začeli. Koncesionarji imajo po njegovih besedah namreč navodilo, da za zdaj zagotavljajo le pretočnost, za ostalo sanacijo pa čakajo zakon o obnovi.

Kamniška Bistrica pa za zdaj kljub dežju še ne narašča, je dodal Pirc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje