V kanalu na Ptuju pogin več tisoč rib

Slovenija 12. Sep 202215:49 0 komentarjev
Dušan Klenovšek

V kanalu ob Ptujskem jezeru je sprehajalec prejšnji teden opazil poginule ribe. Po podatkih Policijske uprave Maribor je poginilo približno 5.000 rib. Vzrok za to še ni znan.

Pogin so zaznali v četrtek dopoldne, ko je sprehajalec obvestil policiste o sumu onesnaženja vode v drenažnem kanalu ob Ptujskem jezeru.

“Na kraju je bil v skladu z določili zakona o kazenskem postopku opravljen ogled kraja, opravljeno je bilo tudi zbiranje prvih obvestil, prav tako so bili od Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano vzeti vzorci vode za ustrezne analize,” so povedali na mariborski policijski upravi.

Po prvih ugotovitvah je poginilo približno 5.000 rib. Višine nastale škode še ni mogoče določiti. “Aktivnosti preiskovanja suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanje in uničenje okolja nadaljujemo, več informacij bo znanih po prejemu rezultatov analiz in zbranih dodatnih obvestilih,” so še dodali na policijski upravi.

Policija pri preiskovanju suma onesnaženja med drugim aktivno sodeluje z Inšpektoratom RS za okolje in prostor. Tam še nimajo vseh odgovorov. “Ob izvedbi interventnih ukrepov v tem primeru izvor onesnaženja ni bil ugotovljen,” so povedali.

Inšpektorica je bila prisotna v četrtek na kraju dogodka. “Če bo inšpektorica v inšpekcijskem postopku ugotovila povzročitelja obremenitve okolja oz. vir onesnaževanja, bo zoper povzročitelja ukrepala v skladu s pooblastili,” so dodali na inšpektoratu.

Na pojasnila Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) STA še čaka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!