V karanteni več kot 4.500 otrok

Slovenija 29. Sep 202114:22 > 14:55 0 komentarjev
Učilnica
Žiga Živulovič jr./BOBO

Umirjanje epidemije se kaže tudi v šolah. Število oddelkov vzgoje in izobraževanja v karanteni se zmanjšuje, prav tako število okuženih med šolarji. Po uradnih podatkih je bil vrhunec pretekli teden, včeraj pa je bilo v karanteni oziroma je imelo spremenjen potek šolanja 343 oddelkov po Sloveniji, v karanteni pa je 4.539 otrok, kažejo podatki covid-19 sledilnika.

Pretekli ponedeljek je bilo po podatkih šolske ministrice Simone Kustec v karanteni 500 oddelkov šol, kar je bila veliko večja številka kot dva tedna pred tem, ko je bilo v karanteni manj kot 100 oddelkov. Po podatkih covid-19 sledilnika je bilo včeraj v karanteni 343 oddelkov v šolstvu. Ob tem pri sledilniku opozarjajo, da zbirajo le podatke, ki jih na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport posredujejo šole.

Natančna številka je verjetno večja, saj je bilo v preteklosti že več primerov, da nekaterih šol ni bilo na seznamu šol z oddelki v karanteni, čeprav so imeli potrjene okužbe. Ena od težav je zamudni postopek vpisovanja primerov, saj obstajajo dve aplikaciji in nenatančna navodila.

samotestiranje učencev
Thilo Schmuelgen/REUTERS

Do zdaj že več kot 23 tisoč okužb med mladimi in zaposlenimi

V Sloveniji smo od začetka šolskega leta potrdili 5.838 okužb z novim koronavirusom pri otrocih in mladostnikih. Največ okuženih je bilo med osnovnošolci, 3.629, sledijo dijaki, med katerimi je bilo potrjenih 1.652 okužb, in otroci v vrtcih s 500 potrjenimi primeri virusa, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Skupno je bilo od začetka šolskega leta pri otrocih, mladostnikih in pedagoških delavcih potrjenih 23.006 okužb, število aktivnih primerov pa v tej populaciji znaša 13.028.

Med pedagoškimi delavci so po podatkih NIJZ potrdili okužbe v 772 primerih, največ v predšolski vzgoji, sledi ji osnovna šola, najmanj pa je okužb med pedagogi v srednjih šolah.

Na Hrvaškem v samoizolacijo ne bo več šel cel razred
Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavil nova navodila za postopke v šolah v primeru okužbe učencev s koronavirusom. V večini primerov ne bo več samoizolacije za celotne razrede, temveč zgolj za tiste, ki so bili od sošolca, pozitivnega na testiranju, oddaljeni manj kot dva metra. STA

Kdaj v karanteno?

Napotitev oddelka v vzgojno-izobraževalnih zavodih v karanteno od 1. septembra poteka po modelu B. Podmodel velja, ko je zaradi epidemiološkega stanja v posameznem oddelku potrebna karantena za dijake posameznega oddelka. Za dijake takšnega oddelka šola za določeno obdobje organizira pouk na daljavo. Če je potrebna karantena le za skupino dijakov, šola za dijake, ki niso v karanteni, lahko izvaja pouk v šoli, preostale dijake pa obravnava tako kot ob običajni bolezenski odsotnosti.

Po besedah NIJZ so ravnatelji dobili natančna navodila oziroma opis korakov.

Visokošolski izobraževalni zavodi skladno z navodili prepoznajo visokorizične stike in obvestijo starše, da se je v oddelku pojavila okužba, zato začnejo pouk na daljavo. Seznam teh prepoznanih visokorizičnih stikov v predpripravljeni tabeli pošljejo na NIJZ. Nato ta izvede nadaljnje postopke. To je napotitev v karanteno na domu, seznanitev z navodili itd., skladno z zakonom o nalezljivih boleznih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!