Za Pogija stiskali pesti tudi v njegovi Komendi

N1 video 17. Jul 202116:00 > 23:10 1 komentar

Rojstni kraj vrhunskega slovenskega športnega kolesarja Tadeja Pogačarja je bil danes glavno prizorišče za njegove navijače. Predzadnjo etapno preizkušnjo in sicer kronometer so v živo spremljali domačini, ki so se že pred začetkom dirke veselili ubranitve naslova iz lanskega leta, kjer je Pogačar kot prvi Slovenec osvojil zmago na Dirki po Franciji (Tour de France). Organizator dogodka Jurij Kern je napovedal, da bodo jutrišnjo slovesno etapo, ki se bo zaključila v Parizu, ravno tako spremljali v živo.

Občina Komenda, ki so jo po lanskoletni zmagi preimenovali kar v Rumendo, je bila danes zopet rumeno in navijaško obarvana. Na tamkajšnjem hipodromu so se namreč že okrog 16. ure začeli zbirati zvesti navijači, domačini in prijatelji sokrajana ter trenutno enega največjih zvezdnikov športnega kolesarjenja Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates).

Vrhunsko predstavo 22-letnika so ljubitelji kolesarstva spremljali v živo na zaslonu pod odprtim šotorom. Pogačar na današnjem kronometru sicer ni zmagal, je pa v skupnem seštevku pometel s svojimi konkurenti in bo jutri po pričakovanjih na slavnostni etapi tudi ubranil prvo mesto Dirke po Franciji. 

Jurij Kern, organizator današnjega dogodka, veselja po zaključeni dirki, ki jo je Pogačar prekolesaril brez težav, ni skrival. “Zopet smo pripeljali rumeno majico v Slovenijo. Kljub temu, da Pogačar ni osvojil prvega mesta, je zadovoljil vse naše apetite in apetite vseh tistih, ki so se danes zbrali v Komendi in navijali za Tadeja in vse naše kolesarje,” je povedal.

Čustva in adrenalin

“Polna sem čustev in adrenalina. Ponosna na zmago, ki pride sicer jutri, ampak danes je že vse jasno. Ne morem opisati, kako ponosna sem res nanj,” pa je za N1 po Pogačarjevi zmagi povedala njegova teta Milena Bremšak. “Ne samo domači, ampak mislim da cela Komenda navija,” je dodala.

O tem, kakšen je bil Pogačar kot otrok, je spregovoril njegov stric Domen Štebe. “Na kolo se je usedel pri devetih letih in mislim, da je že takrat imel vizijo, da bi peljal Tour in to mu je uspelo. Vsi smo brez besed, ko vidimo, da je glavni ter da sploh nima konkurence, kot da ne bi bil s tega planeta. Ampak si je zaslužil, ker je na kolesu vsak dan, tudi ob prostih dnevih,” je poudaril Pogačarjev stric.

Krožišče znova odeto v rumeno barvo

Kot je napovedal podžupan Komende Igor Štebe, bodo jutri tamkajšnje krožišče obarvali rumeno kot “skromen spomin oziroma doprinos, da se mu poklonimo,” je dejal in dodal, da so krajani zelo veseli tekem, ki jim prireja njihov sovaščan. “Seveda smo zelo veseli teh tekem in vzdušja ter lepih trenutkov. Mi ga absolutno podpiramo. Kot vidite, cela občina navija zanj in smo ponosni nanj in njegovo družino,” je ob tem dodal.

Prenosa dirke se je udeležil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je s Klanca pri Komendi. “Zelo stiskamo pesti zanj in zelo sem vesel, da smo danes tukaj,” je povedal za N1. “Današnji nastop je bil vsekakor odličen in rumena majica že drugič za povrstjo, mislim, da je to presežek. Zelo smo ponosni na Tadeja,” je dejal.

Jutri novo veselje

Veselje pa se po današnji etapi še ni končalo. Že jutri se v Komendi obeta nov dogodek. Kot je povedal organizator Jurij Kern, bodo na velikem zaslonu prenašali še zadnjo slavnostno etapo Dirke po Franciji, že dopoldne pa naj bi pripravljali dejavnosti za vse tiste, ki se dogodka nameravajo udeležiti. “Kaj in kako pa naj še ostane skrivnost. Drugače pa obljubljamo zabavo do konca,” je še izpostavil Kern.

Po organizatorjevi oceni se je današnjega navijanja udeležilo okoli 400 ljudi. Kot dodaja, je bilo poskrbljeno za upoštevanje epidemioloških ukrepov za zajezitev koronavirusa. Kot pojasnjuje Kern, so bila povsod na voljo razkužila, ravno tako so lahko navijači v prostor stopili z masko. “Drugače pa je prostor odprt, kar zagotavlja dovolj veliko zračnost. Glede na to, da Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) trenutno ne zahteva nobenih dodatnih dovoljenj za izvedbo prireditve, smo v skladu z vsemi smernicami prireditev tudi izpeljali,” je še dodal. Omeniti gre, da je pod šotorom, vendar v ograjenem prostoru, mobilna enota hkrati izvajala tudi cepljenje proti covidu-19, kjer so danes cepili okoli 190 ljudi.

Komenda šotor Komenda šotor
N1
Komenda Komenda
N1

Kern je sicer že pred Pogačarjevim nastopom za N1 povedal, da je dogodek organiziran zato, ker so vsem občanom in Slovencem želeli omogočiti neko drugačno doživetje navijanja. “Doživetje navijanja pod šotorom na velikem ekranu, kjer lahko skupaj z vsemi prijatelji tudi izmenjamo mnenja,” je izpostavil.

Eden najbolj vsestranskih kolesarjev na svetu

Za Tadejem Pogačarjem je sicer izvrstna sezona, ki jo je začel konec februarja s skupno zmago na Dirki po Združenih arabskih emiratih. V marcu je osvojil dirko Tirreno – Adriatico, na kateri je osvojil še majici za najboljšega gorskega in mladega kolesarja. Vrhunec sezone (do Dirke po Franciji) je bila za Pogačarja zmaga na prestižni kolesarski klasiki Liege – Bastogne – Liege. Dirko je lani dobil Primož Roglič, Pogačar pa je letos ubranil “slovensko” zmago.

Tadej Pogačar
Bobo

S tem je postal prvi kolesar po Andyju Schlecku, ki mu je uspelo osvojiti tako Tour kot tudi to prestižno enodnevno klasiko. Pred Tourom je formo lovil doma. Prvič mu je namreč uspelo osvojiti Dirko po Sloveniji. Nastopil je tudi na državnem prvenstvu, kjer pa ni uspel osvojiti naslova. V kronometru je končal kot tretji, na cestni dirki pa kot peti.

Pogačar je že nekajkrat dokazal, da velja za enega najbolj vsestranskih kolesarjev na svetu. Odlično se pelje v klanec, največjo razliko pa naredi v vožnji na čas. Izjemen je tudi na enodnevnih dirkah, številni pa so mnenja, da tako kompletnega kolesarja ni bilo že vse od Eddyja Merckxa, Belgijca, ki velja za najboljšega kolesarja vseh časov.

22-letnik je z lansko zmago na Touru postal drugi najmlajši dobitnik rumene majice v Parizu, in najmlajši po 116 letih. Takrat je dirko osvojil Henri Cornet. Francoz je bil star 20 let, dirko pa je dobil po tem, ko so bili prvi štirje diskvalificirani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje