Zavrnili kandidaturo Patrika Grebla: “Naša prisotnost v Kopru ni zaželena”

Slovenija 28. Okt 202212:23 > 12:41 4 komentarji
Patrik Greblo
Žiga Živulović jr./BOBO

Občinska volilna komisija v Kopru je zavrnila kandidature predstavnikov stranke Zavedno Koper, na čelu z županskim kandidatom Patrikom Greblom. Predsednik komisije Miloš Senčur je pojasnil, da kandidati niso bili določeni s tajnim glasovanjem, kar zahteva zakon. Greblo napoveduje, da se bodo na odločitev pritožili, in dodaja: "Naša prisotnost v Mestni občini Koper ni zaželena."

Lista kandidatov ne izpolnjuje zakonskih pogojev, ker ni bila določena po postopku, kot ga zahteva zakon, torej v skladu s pravili stranke in s tajnim glasovanjem. “Imamo ironično situacijo, ko je postopek sicer potekal v skladu s pravili stranke, vendar pravila stranke ne določajo tajnega glasovanja,” je dejal predsednik komisije Miloš Senčur.

Po njegovih besedah iz prakse ustavnega in upravnega sodišča izhaja, da gre v takem primeru za vsebinsko pomanjkljivost, ki se je ne da naknadno odpraviti in ki nalaga občinski volilni komisiji, da tako kandidaturo izloči. Rok za pritožbo je 48 ur, ne glede na praznike in dela proste dni, saj ima v času volitev upravno sodišče dežurno službo. Sodišče mora odločiti v 48 urah po prejetju pritožbe, je še pojasnil Senčur.

Greblo je za N1 povedal, da so zjutraj prevzeli teh 13 odločb in da jih zdaj z odvetniki preučujejo. “Razlogi so po stališču OVK v tem, da po njihovem mnenju ni bilo izkazano, da so bile volitve za kandidate opravljene tajno, pri čemer nas v tem času tudi niso pozvali. Naša pritožba bo zagotovo šla v to smer,” je povedal.

Druga ovira, ki jo je videla okrajna volilna komisija, pa je bila po besedah Grebla to, da je član “izvršnega odbora stranke, ki je pripravila kandidacijske liste, član druge občine, pri čemer njegov glas ni preglasoval ostalih. Tudi tu ne vidim bistvenega razloga.” “Naša prisotnost v Mestni občini Koper ni zaželena,” je ob tem dejal Greblo.

Preostale kandidature za župana in člane občinskega sveta je volilna komisija potrdila. Zavrnila pa je 25 kandidatov za člane svetov krajevnih skupnosti.

V Kopru je še šest županskih kandidatov. LAB in Gibanje Svoboda predlagata aktualnega župana Aleša Bržana, ki ga podpira še stranka Oljka. Za stranko Zaupanje kandidira Peter Bolčič, za SDS Igor Colja, za Levico Alan Medveš, za stranko Koper je naš Boris Popovič in za SD Jadranka Šturm Kocjan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje