V Kranju voda poškodovala betonsko prevleko cevi, grozi ekološka katastrofa

Črna kronika 07. Avg 202309:59 1 komentar
Poškodovana kanalizacijska cev ogroža Savo.
Foto: Občina Kranj

Čeprav je vremenska ujma Kranju tokrat večinoma prizanesla, pa je deroča voda z naplavinami poškodovala betonsko prevleko kanalizacijske cevi pri nekdanji Planiki. Na občini opozarjajo, da je sanacija nujna, v kolikor se želimo izogniti ekološki katastrofi, ki bi lahko prizadela večja območja ob Savi – tako v Sloveniji kot v tujini.

Na Mestni občini Kranj se bojijo večje poškodbe cevi, pritrjene na most pri nekdanji Planiki. Ker je na omenjeno cev priključenih približno 25.000 ljudi, bi njena poškodba lahko povzročila razlitje fekalnih voda v Savo. “V tem primeru bi se bilo nemogoče izogniti ekološki katastrofi – ne le na območju Kranja, temveč tudi na predelih vzdolž Save po Sloveniji in tujini,” so opozorili.

Za mostom pri nekdanji Planiki se začne kanjon Zarica, ki je tako kot celotna Sava zaščiten kot naravna vrednota državnega pomena. “Vzdolž Save pa se nahajajo številna naselja, ki jim v primeru razlitja fekalnih voda v reko grozi onesnaženje,” so izpostavili na občini.

Občina ima načrt, zdaj je na vrsti država

Kratkoročna sanacija obstoječe cevi po navedbah občine ne bi bila ustrezna rešitev, saj bi ob naslednji ujmi znova grozila usodna poškodba, ki bi lahko vodila v ekološko katastrofo.

Kranjska občina je že lani pridobila gradbeno dovoljenje za nov most, na katerega bo treba namestiti tudi novo kanalizacijsko cev. Most, po katerem bo potekal dvosmerni motoriziran promet, bo ustrezno višji, zato bo ob deroči vodi, kot je nastala ob tokratni ujmi, težko dosegljiv.

“Vendar pa Mestna občina Kranj kratkoročno ne razpolaga s sredstvi za projekt in izvedbo nove kanalizacije, zato nujno potrebuje denarno pomoč države za preprečevanje škode na javni infrastrukturi za čimprejšnjo realizacijo projekta v celoti. Le tako se bomo izognili odtekanju fekalne vode iz cevi v Savo,” so zapisali na občini.

Poškodovana kanalizacijska cev v Kranju
Poškodovana kanalizacijska cev v Kranju (Foto: Egon Parteli)

V strahu pred naslednjo vremensko ujmo

Kot je poudaril tamkajšnji župan Matjaž Rakovec, je voda kanalizacijsko cev na mostu pri nekdanji Planiki prešla prvič v zgodovini. “Če pride do onesnaženja, to ne bo imelo posledic samo za Kranj, ampak za celotno Slovenijo in naprej čez mejo. Podnebne spremembe so neizprosne, njihove posledice grozljive. Kako se bo izšlo pri planiškem mostu ob naslednji ujmi, lahko samo ugibamo. Zadeve se je treba lotiti takoj, vendar pa pri tem nujno potrebujemo pomoč države,” je dejal.

Gradbeno dovoljenje za nov most, na katerega bi namestili novo kanalizacijsko cev, že imajo, zato si po besedah župana želijo, da bi bil to eden prvih naslednjih projektov, ki se ga bodo lotili skupaj z državo.

Poškodovana kanalizacijska cev v Kranju
Poškodovana kanalizacijska cev v Kranju (Foto: Egon Parteli)

Nedeljsko vremensko dogajanje je Kranju sicer večinoma prizaneslo, stanje na terenu pa se je zdaj umirilo. Prav tako se je ustavilo plazenje na področju Besnice, Pševega, Golnika in Javornika. Pristojne službe bodo začele sanirati škodo, so pojasnili na občini. Kranjski gasilci bodo zdaj pomagali v Škofji Loki.

Zaradi posledic naravne nesreče lahko prebivalci na obvodnih nižje ležečih predelih Kranja do preklica brezplačno parkirajo na parkiriščih Huje, Čebelica in Sejmišče. Občina je prav tako omogočila prednostno brezplačno dostavo in odvoz zabojnikov za kosovne odpadke po ujmi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje