V krvi otrok iz Zgornje Mežiške doline več svinca kot lani

Slovenija 07. Sep 202116:23 0 komentarjev
Mežiška dolina, svinec, Črna na koroškem
PROFIMEDIA

Letošnja preiskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje, v okviru katere so preverili vsebnosti svinca v krvi triletnikov iz občin Mežica in Črna na Koroškem, je pokazala, da so bile povprečne vrednosti svinca višje kot lani, ciljna vrednost svinca pa je bila presežena pri šestih odstotkih otrok. Odziv na vabila je bil slabši kot pretekla leta.

Ravenska območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sodeluje v programu ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v s težkimi kovinami obremenjeni Zgornji Mežiški dolini, v sklopu katerega vsako leto izvede preverjanje vsebnosti svinca v krvi otrok.

Spomladi so tako na odvzem vzorcev krvi povabili triletnike iz Zgornje Mežiške doline in vabilo odposlali 129 kandidatom iz občin Črna na Koroškem in Mežica. Zbrali so skupno 81 vzorcev krvi, v številko pa so zajeti tudi nekateri drugi otroci, za katere so družine same izrazile interes za odvzem.

Glede na kriterije je bilo nato v obdelavo podatkov, ki so primerljivi z enakimi preiskavami v prejšnjih letih, zajetih 66 rezultatov. Ti so pokazali, da je ciljna vrednost programa, ki je določena pri sto mikrogramih svinca na liter krvi, bila letos presežena pri štirih otrocih, kar predstavlja 6,1-odstotni delež vseh. To je nekoliko več kot v predhodnih dveh letih in malo presega ciljno vrednost 15-letnega programa sanacije okolja. Ta je opredeljena, da ima do leta 2022 manj kot pet odstotkov otrok v krvi sto ali več mikrogramov svinca na liter krvi.

Vsi otroci, katerih vrednosti so letos presegale ciljno vrednost, so iz občine Črna Koroškem, najvišja izmerjena vrednost pa je bila 163 mikrogramov svinca na liter krvi. Sicer pa je vrednosti, ki so bile nižje od 50 mikrogramov, imelo 40 otrok, kar pomeni 61-odstotni delež. Primerjava vseh rezultatov glede na občino bivanja in glede na spol kaže višje vrednosti pri otrocih iz občine Črna na Koroškem in pri dečkih, kar ustreza povprečju preteklega obdobja, so danes sporočili iz NIJZ.

“Bližamo se zastavljenemu cilju”

“Na žalost ustreza ugotovitvam preteklih let tudi frekvenca suhega pometanja za čiščenje površin. Ponovno ankete potrjujejo, da to izvajajo skoraj v vsakem tretjem gospodinjstvu z mlajšimi otroki. S pometanjem odstranimo večje delce, dviguje pa se droben prah in ravno ta najlažje vstopa v telo otrok in ogroža njihovo zdravje. Površine v onesnaženem okolju je zato treba čistiti z mokrim brisanjem ali sesanjem, kjer je zagotovljena filtracija drobnega prahu,” so opozorili pri NIJZ.

Letošnji rezultati so bolj primerljivi s tistimi iz leta 2019. “So pa v zadnjih treh letih rezultati precej boljši kot v obdobju 2016-2018. Za naslednje leto si želimo predvsem boljšega odziva, seveda pa tudi dobrih rezultatov,” je v zvezi s tem povedala predstojnica ravenske območne enote NIJZ Neda Hudopisk.

Sicer pa so visoke vrednosti svinca ugotovili pri nekaterih otrocih, ki so jih letos v odvzeme krvi vključili na podlagi pobude staršev, otroci pa sicer ne ustrezajo kriteriju starosti od 24 do 48 mesecev. Te visoke vrednosti svinca v krvi NIJZ povezuje z bivanjem na najbolj obremenjenem območju v samem centru Žerjava oz. poklicno izpostavljenostjo staršev otrok.

Na NIJZ so v današnjem sporočilu za javnost še poudarili, da v zadnjih treh letih rezultati kažejo, da so zastavljenemu cilju zelo blizu. “Želeli pa bi si nadaljnjega nižanja vsebnosti svinca v krvi otrok, kar bi v prihodnjih letih zahtevalo dodatne ukrepe in prilagoditve za zmanjšanje izpostavljenosti otrok svincu,” so še navedli pri NJIZ.

Sanacijski program za Zgornjo Mežiško dolino, ki se financira iz državnega proračuna, se sicer z letom 2022 izteka, v lokalnem okolju pa si želijo nadaljevanja nekaterih aktivnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!