V lekarnah primanjkuje antibiotikov za otroke

Slovenija 04. Jan 202311:30 1 komentar
LEKARNA farmacevtka farmacija zdravila
Srdjan Zivulovic/BOBO

Lekarniška zbornica Slovenije je lekarne obvestila o težavah z dobavo nekaterih antibiotikov za otroke. V enotah Lekarne Ljubljana so nam potrdili, da se s pomanjkanjem teh antibiotikov že spopadajo. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke in predstavniki veletrgovcev z zdravili sicer napovedujejo, da bodo težave le začasne.

Lekarniška zbornica Slovenije je izvajalce lekarniške dejavnosti po državi obvestila o težavah z dobavo antibiotikov za otroke, predvsem zdravil Ospamox in Hiconcil. Z obema zdravimo bakterijske okužbe na različnih delih telesa (denimo okužbe zgornjih ali spodnjih dihalnih poti, okužbe spodnjih sečnih poti in podobno).

V enotah Lekarne Ljubljana so za N1 potrdili, da že imajo primanjkljaj antibiotičnih peroralnih suspenzij za otroke, ki jih v tem trenutku ni mogoče znova dobaviti.

Zbornica je obvestilo o težavah z dobavo antibiotikov za otroke poslala po tem, ko so jo nekatere lekarne obvestile, da je njihova preskrba s temi zdravili motena, so sporočili za N1. Na moteno oskrbo je opozorila tudi pristojne na ministrstvu za zdravje in Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

Da je preskrba omenjenih zdravil motena, je razvidno tudi s seznama aktualnih zdravil na trgu, ki ga ureja JAZMP. “Informacijo o moteni dobavi so potrdili predstavniki veletrgovcev in JAZMP, ki napovedujejo, da bo pomanjkanje nekaterih zdravil začasno,” so še sporočili z lekarniške zbornice.

Glede na podatke na omenjenem seznamu naj bi bila motnja v dobavi Ospamoxa odpravljena konec februarja, motnja v dobavi Hiconcila pa že čez en teden.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje